Председник Русије Владимир Путин испунио је обећање које је дао пре 20 година — попио је чашицу вотке коју је одбио и оставио нетакнутом током своје посете Дагестану у августу 1999. године.

Путин се састао са учесницима народног устанка који су учествовали у борбама у Дагестану у августу и септембру 1999. године. Након што је изговорио поздравне речи и присећајући се некадашњих догађаја, шеф државе је завршио свој говор подизањем чашице вотке и испијањем до дна.

Ових дана у Дагестану се обележава 20. година од упада терориста у Чеченију и њиховог пораза. Путинов долазак у Ботлихски регион Дагестана два дана након што је именован за вршиоца дужности премијера прилично је подигао морал становништва. Тада се, током састанка Путина и војних генерала, догодила чувена анегдота са чашицом алкохола. Након Путиновог обраћања, сви су подигли чаше у здравицу, а он ју је лупио о сто и рекао: „А пићемо кад победимо“.

На овогодишњој конференцији „Директна линија са Владимиром Путином“, председника су подсетили на овај догађај. Путин је тада обећао да ће попити чашу коју је оставио нетакнутом у августу 1999. године.

Мета терориста под командом Шамила Басајева и Хатаба прогласила је „ослобађање“ муслимана. У нападу је, према подацима ФСБ Русије, погинуло више од 280, а рањено више од 800 војника, припадника полиције и цивила. Више од 70 особа осуђено је за напад на Дагестан. Ликвидирано је седам особа, укључујући Басајева и Хатаба.

Спутник

Тагови: ; ;