У Андријевици су сахрањени посмртни остаци петочлане породице Шутаковић — оца Недељка /63/, мајке Даринке /рођена Јеврић/ /58/ и деце Александра /17/, Ђорђа /15/ и десетогодишњег Радована, које су убили припадници терористичке ОВК 1999. године у Ђаковици.

Представници Комисије за нестала лица Србије, уз представнике црногорског Министарства рада и социјалног старања и чланове породице Јеврић, преузели су на граничном прелазу између Србије и Црне Горе, на превоју Кула, пет сандука са посмртним остацима чланова породице Шутаковић, јавиле су Српске новине Црне Горе.

Опијело петочланој породици служио је Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

«Страдање породице Шутаковић је део много шире слике која нас директно уводи у најстрашнију причу крајем 20. и почетком 21. века о узимању органа, киднаповању, «Жутој кући». И ово је део приче о «Жутој кући». Побили су их албански терористи и бацили на најстрашније место које подсећа на пакао да их тамо прекрије тама земље и заборава» — рекао је владика Јоаникије након опела.

Владика Јоаникије је додао да је лице такозване велике Албаније — лице «Жуте куће», то су киднаповања и убијања ненаоружаних мушкараца, жена, стараца, а посебно деце.

Он каже да то уопште није случајно и подсећа на побијену децу у Гораждевцу, жетеоце у Старом Грацку и многе Србе који су одлазили на Космет да посете гробове својих предака.

Владика Јоаникије је позвао да се пред костима невино пострадале породице Шутаковић не призива зло, ни освета.

Члан Привременог вијећа за Ђаковицу Славиша Стефановић каже да породица Недељка Шутаковића није била имућна, али је била за пример.

«Живели су тихо, скромно и вриједно. Никоме нису наудили ни пре, ни током рата 1999. године. Александар је био ђак генерације, а његовим стопама су ишли и млађи Ђорђе и десетогодишњи Радован. Веровали су да их нико неће дирати у њиховом стану» — рекао је Стефановић.

У штуром извештају сачињеном после упоређивања ДНК узорака узетих са пронађених лешева са узорком ДНК Недељковог синовца наведена је претпоставка патолога да је смрт наступила егзекуцијом.

Према извештајима бројних међународних експерата, укључујући Карлу дел Понте и Дика Мартија, главни протагонисти стравичних злочина на Космету су Хашим Тачи, Рамуш Харадинај, Кадри Весељи и други терористи.

Само у околини Ђаковице 1999. године постојала су четири логора за Србе, а према извештају радне групе Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију, око 160 логора је активирано након одласка тадашње Војске Југославије.

РТРС

Тагови: ; ; ;