Ватикан ће чувати позиције по питању Косова и Метохије

Председник Александар Вучић изјавио је да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своје позиције и по питању Косова и Метохије.

Ватикан ће чувати позиције по питању Косова и Метохије

„То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане“, рекао је Александар Вучић упитан колико је, после састанка са папом Франциском, сигуран да Ватикан неће променити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Председник је рекао да Ватикан жели разговоре и мирно решење између Срба и Албанаца.

Детаље папиног става није износио, поштујући правила ватиканске дипломатије и протокола.

Вучић је пренео да је папи говорио о КиМ и српским светињама, тешком положају народа, покушају да се дође до компромисног решења и о неопходности поправљања односа Срба и Хрвата.

Истиче да је веома битна улога Свете столице у разговорима о будућности које морају да имају Срби и Хрвати и додаје да му је државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин, пренео о чему је недавно разговарао са хрватским руководством.

„Јасно је свима да нас историја и прошлост деле, да имамо потпуно другачији поглед на оно што се дешавало… Плашим се да ћемо, ако не будемо одговорни и ако будемо говорили о прошлости, све друге ојачати, а себе ослабити. Ако желимо да останемо на својим огњиштима, мораћемо да поштујемо више једни друге“, рекао је Вучић.

Ватикан ће чувати позиције по питању Косова и Метохије

„Разговор трајао дуже, имали смо много тема“

Истакао је да је разговор са папом Франциском у Ватикану трајао дуже него што је било предвиђено, да су имали много тема, али је напоменуо да јавно неће причати о ономе што му је папа говорио.

„Имао сам среће што сам могао да разговарам са папом Франциском, много тога сам научио паметног и доброг чуо. Видео сам бригу за све људе који живе на Балкану, грађане Србије. људе у Србији“, рекао је председник.

Указао је и да је са папом причао о положају католичке заједнице у Србији, током чега је, каже, посебно истакао положај Београдске надбискупије и колико напорно ради и колико поштовања ужива Станислав Хочевар.

„Много тога се ради и по питању реституције, остало је пуно посла и кад је реч о порезима на имовину“, рекао је Вучић и додао да су међу католицима најбројнији Мађари.

Истакао је да Србија поштује њихова права и да тежи да их унапређује.

„Мислим да су и они тиме задовољни, а ја верујем да можемо још да урадимо“, истакао је председник Вучић.

Вучић је рекао и да је папи донео пригодан поклон, за који је сматрао да је примерен и да на одређени начин указује на српску историју и данашње проблеме, а који папа нема у својој колекцији.

„Ја сам добио поклоне и они ће стајати у Председништву, а од Његове еминенције господина Паролина сам добио посебно перо… Хоћу ли ја или неко од мојих наследника имати прилику да том оловком нешто тако важно потпише, остаје да се види“, рекао је Вучић.

Истакао је да је веома срећан што је у Ватикану могао да чује лепе речи о Србији.

Ватикан ће чувати позиције по питању Косова и Метохије

Вучић о Земановој иницијативи: Не треба превише очекивати

Вучић је рекао да не треба имати превелика очекивања да Чешка може тако лако променити свој став око признања Косова.

„Ми бисмо то волели, али не мислим да је реално“, рекао је Вучић новинарима у Ватикану на констатацију да је чешки премијер Андреј Бабиш рекао да је спреман да са председником Милошем Земаном и осталим институцијама разговара о питању повлачења признања Косова.

„Немојмо да подижемо очекивања нашег народа. Бескрајно хвала нашим чешким пријатељима. Знам колико поштују и воле Србију, али немојте да правимо од Земана нешто, па да, ако не буде дошло до такве одлуке, од њега правимо непријатеља који није био нешто спреман да уради“, рекао је Вучић.

Истакао је да зна колико Чеси поштују и воле Србију, да су искрени наши пријатељи, али да државе не могу да раде такве ствари тако лако, посебно ако се налазе у неком одређеном блоку. Поновио је да не треба превише очекивати.

Упитан за „политичку офанзиву“, коју је покренуо и доласком у Ватикан, Вучић је навео да новинари воле да говоре о „офанзивама“, а да су ове посете његов посао и редовна борба за нашу земљу, што ће наставити да ради.

„Борићемо се и даље и верујем да ћемо за људе урадити много добрих ствари у будућности“, додао је Вучић.

Ватикан ће чувати позиције по питању Косова и Метохије

„Успоравање немачке привреде погодиће све“

Председник je оценио да ће успоравање европске привреде, посебно Немачке, сигурно утицати и на Србију, али истиче да наша држава ради на повећању стопе раста домаће економије како би се ублажиле последице потенцијалне рецесије у неколико европских земаља.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да Србија размишља о томе како да одговори на питање претеће рецесије у неким европским економијама.

„Размишљамо и бићемо погођени“, рекао је Вучић коментаришући тако ставове некадашње власти која је, у време глобалне рецесије 2007, 2008, 2009, тврдила да ће нашу земљу финансијска криза заобићи, јер нисмо интегрисани у европску економију.

Сваки пад индустријске производње и свако заустављање раста у Немачкој погодиће и Србију, нагласио је председник.

„Имамо највећи број немачких компанија, готово 70.000 запослених у немачким компанијама. Наш извоз је највећи у Немачку, затим Италију… Како очекујете да нас не погоди?“, упитао је председник и додао да држава ради све што може како би се обезбедио континуиран раст.

Уверен је да ће на ове проблеме наша држава успети да одговори, како је рекао, на најбољи могући начин.

„Не могу да говорим о онима који су нам направили раст од минус 3,1 тако да не желим да се поредим уопште са њима, такве изјаве нисам давао, нити могу да дајем“, рекао је Вучић.

Ватикан ће чувати позиције по питању Косова и Метохије
Александар Вучић и папа Франциско

Папа и Вучић разменили поклоне

Папа Франциско примио је у посету председника Србије, а састанак је трајао око пола сата, јавља италијанска новинска агенција Анса.

Како су пренели присутни на састанку, међу поклонима које је председник Србије уручио поглавару Римокатоличке цркве је и књига о Цркви Светог Николе, која се налази на Косову и Метохији.

По извештавањима српских медија претходних дана, мисија одласка председника Србије у Ватикан била је да тражи од Свете столице да не призна независност Косова, наводи Анса. Поклон папи, истиче агенција, потврђује ову опредељеност.

На крају конференције, председник Вучић је присутним новинарима рекао да не може да пренесе садржај састанка са папом, али је истовремено изразио задовољство сусретом.

„Бергољо“ (световно име папе) је председнику Србије уручио медаљу Анђела мира и основна документа понтификата, међу којима „Документ о људском братству“, потписан приликом путовања у Абу Даби, а поглавар Свете столице је потврдио, како преносе присутни на „размени поклона“, потребу да не буде напада између хришћана и муслимана, наводи италијанска агенција.

ИЗВОР:РТС, ТАНЈУГ

Коментари: