Немачки политичар упозорава: Запад жели да истисне Русију са гасног тржишта

Одлука суда ЕУ да ограничи „Гаспрому“ приступ транзитним капацитетима гасовода „Опал“ има политички карактер, чиме се жели делимично истиснути Русија са тржишта и дискредитовати као испоручилац „плавог горива“, рекао је Спутњику шеф партије „Алтернатива за Немачку“ посланик Роби Шлунд.

Немачки политичар упозорава: Запад жели да истисне Русију са гасног тржишта

„Постоји намера да се вештачким смањењем обима транзита повећа цена на руски гас, како би амерички природни гас постао конкурентнији. Уместо правде и равноправности на либералном тржишту, одлука суда ЕУ сигурно води ка тржишној деформацији и поскупљењу енергената за европске партнере“, изјавио је Шлунд, коментаришући одлуку суда.

Одговарајући на питање Спутњика да ли ће одбацивање додатног транзита путем гасовода „Опал“ довести до проблема у енергетском снабдевању Европе већ наредне зиме, Шлунд је изјавио да ће, у случају хладноће, Немачкој хитно бити потребан руски гас из гасовода „Северни ток“, пошто ће обновљиви извор енергије, посебно зими, довести до значајног колебања енергетског снабдевања.

Посланик је навео и да је могућа испорука природног течног гаса са Јамала, у случају да се „хладноћа изненада обруши на Северну Америку и Централну Европу истовремено“. Он је подсетио да је таква ситуација већ била због хладних зима у Европи и САД последњих година и тада није било довољно америчког гаса.

„Требају нам сталне испоруке гаса из Русије, ради безбедности нашег становништва и нашег економског мотора у Немачкој“, рекао је Шлунд, нагласивши да главни циљ за партију „Алтернатива за Немачку“ остаје стабилно снабдевање гаса Немачке, посебно узимајући у обзир значајне проблеме у будућности за енергетско снабдевање, због грозничавог промовисања алтернативних извора енергије.

„У интересима немачке партије ’Алтернатива за Немачку‘ је да подржава гасовод ’Северни ток 1‘ и ’Северни ток 2‘. Само у случају да залихе гаса и могућности замене другим изворима енергије буду јасно осигуране за нашу државу, ми ћемо бити задовољни“, изјавио је Шлунд.

Поништена одлука је давала руској компанији могућност додатног транспорта гасоводом „Опал“, и то до 10,2 милијарде кубних метара гаса годишње.

 

Спутњик

Коментари: