Салвини на великом скупу у северној Италији дочекан као звезда

Хиљаде присталица странке Лиге из целе северне Италије окупљају се у граду Понтиди у Ломбардији, у тренутку када Матео Салвини покушава да се поново наметне као лидер опозиције, а након погрешног политичког прорачуна због којег његова странка више није у Влади.

AP Photo / Luca Bruno

Присталице које носе шалове са натписом „Салвини заувек“ и мајице с паролом „Салвини премијер“ иду ка ливади у Понтиди недалеко од Бергама, како би присуствовали годишњем скупу Лиге, преноси Танјуг.

На фотографијама агенције АП види се да је Салвини на скупу дочекан као рок-звезда.

Салвини покушава да активира своју партијску базу насупрот коалиционој Влади покрета Пет звездица и Демократске странке, која је формирана прошле недеље.

Анкета објављена у финансијском дневнику „Соле 24 оре“ показује да је, упркос Салвинијевим погрешним политичким корацима, Лига и даље најјача партија у Италији са подршком од 34 одсто.

Италијанска коалициона Влада коју су чинили између Салвинијева Лига и покрет Пет звездица распала се прошлог месеца, када ју је Салвини изненада „прогласио мртвом“ и позвао да се одрже ванредни парламентарни избори.

Прошле недеље је председник Италије Серђо Матарела замолио Ђузепеа Контеа да предложи коалицију покрета Пет звездица и опозиционе Демократске странке, што је Конте и учинио.