Сиријски председник примио делегацију Русије

Сиријски председник Башар ел Асад примио је руску делагацију на челу са специјалним представником председника Александром Лаврентјевим и са њеним члановима разговарао о припремама за самит земаља гараната примирја у Сирији, који је планиран за 16. септембар у Анкари, саопштила је прес-служба сиријског лидера.

„Лаврентјев је обавестио Асада о дневном реду састанка председника земаља-гараната, планираног за понедељак у Анкари у оквиру ’астанског процеса‘, као и о континуираним напорима Русије да уклони препреке које бројне земље у региону и ван њега постављају у настојању да одложе постизање решења које ће окончати рат у Сирији“, наводи се у саопштењу.

Такође се наводи да је руска делегација, у којој се налазио и заменик министра спољних послова Сергеј Вершињин, нагласила да „Москва намерава да настави сарадњу са Дамаском на смањењу последица терористичког рата који се води против сиријског народа“. Истовремено ће бити настављени рат против тероризма и „чишћење читаве сиријске територије“.

„Стране су, такође, разговарале о најновијим дешавањима у Сирији и региону“, додаје се у саопштењу.

Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков саопштио је раније да ће председници Русије, Турске и Ирана, Владимир Путин, Реџеп Тајип Ердоган и Хасан Рохани на самиту о решавању сиријске кризе, који ће бити одржан 16. септембра у Анкари, детаљно разговарати о ситуацији у Идлибу и на североистоку Сирије, а након састанка ће дати заједничку изјаву.