НАТО вежба на северу Црне Горе

Црна Гора је од понедељка домаћин треће мултинационалне вежбе „Заједнички изазов 2019“, која ће бити одржана у ширем реону Колашина и на израђеном Војном полигону за алпинистичку обуку пешадијских јединица „Липово“.

НАТО вежба на северу Црне Горе

„Учествује преко 300 припадника Армије Републике Северне Македоније, Оружаних снага Италије, НАТО Центра изврсности за планинско ратовање стационираних у Републици Словенији, уз подршку експерата из области планинског ратовања из оружаних снага Републике Аустрије. У улози посматрача учествоваће и припадници Националне Гарде државе Мејн (САД),“ саопштено је из Министарства одбране Црне Горе.

Вежба „Заједнички изазов 2019“ мултинационална је вежба ранга чете у којој учествују НАТО чланице, као и чланице Партнерства за мир (НАТО/ПфП). Базирана је, на имагинарном сценарију операција подршке миру (ПСО) и управљања кризним ситуацијама (ЦРО), под окриљем УН мисија и НАТО-а. Циљ је увежбавање јединица и команде батаљона у извршењу операција за подршку миру и управљања у кризним ситуцијама у мултинационалном окружењу, која се одвија у планинским условима, ослањајући се на релевантан сценарио који осигурава успешно спровођење будућих мисија. Тиме ће се побољшати увежбаност штабног особља из планинских јединица, укључујући мултинационалне јединице за планинско ратовање, са циљем подршке НАТО и УН мисија у операцијама подршке миру и управљању кризним ситуацијама, део је саопштења Министарства одбране, које наглашава да ће завршни део вежбе, бити 27. септембра.

Коментари: