Дачић: Захтев Палмера и Запада непринципијелан

Захтев специјалног представника америчког државног секретара за западни Балкан Метјуа Палмера и појединих западних земаља за суспензију кампање Србије за повлачење признања Косова је непринципијелан, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Ивица Дачић (фото : Лола Ђорђевић)

Он је за Блиц рекао да таксе које је Приштина увела на робу из Србије и кампања коју Београд води за повлачење признања Косова нису међусобно повезане.

Дачић је тако реаговао на недавну изјаву Палмера да следећа косовска влада у Приштини мора да буде спремна да суспендује тарифе на српске производе, које су, како је навео, препрека за наставак дијалога Београда и Приштине.

Палмер је, међутим, рекао и да се САД надају да би Србија на укидање тарифа одговорила својим иницијативама, које би, како је навео, обухватиле и потенцијалну суспензију кампање за повлачење признања Косова, и да би на тим основама, две стране могле да се врате за преговарачки сто у позитивној атмосфери, окренути постизању споразума.

Дачић је подсетио и да је председник Србије Александар Вучић раније рекао да о суспензији кампање за повлачење признања може да се разговара само ако Приштина суспендује кампању за признавање Косова и учлањење у међународне организације, као и да западне и исламске земље обуставе давање подршке тим активностима Приштине.

Спутњик

Коментари: