ДНР: Батаљон „Ајдар“ и украјински медији шире лажне вести о напредовању ка Горловки

Упркос изјавама врховног команданта Украјине Владимира Зеленског о повлачењу трупа из Донбаса и његовим тежњама да што пре оконча рат, милитанти националног батаљона „Ајдар“, тврде да су напредовали 1,5 километара и да се сада наводно налазе у Горловки, саопштено је на каналу „1 + 1“ који припада олигарху Игору Коломојском, блиском Владимиру Зеленском.

Како је наведено, Ајдар је пре месец дана добио наређење да преузме те положаје, а све ово време био је ангажован на копању ровова.

„Наш батаљон чува ровове, јер, на жалост, од 2014. године нико не говори „напред““, рекао је борац батаљона са надимком „Зло“.

У исто време, Национални батаљон је отворено изјавио да неће извршавати никакве наредбе за повлачење.

„Не смемо одступити ни један корак на нашој земљи. Они морају да повуку своје трупе у Ростов или чак и за Сибиром, да се удаље, а не ми, ми смо на својој земљи“, напоменуо је борац са надимком „Тур“.

Шеф прес службе Народне полиције ДНР Данил Безсонов реаговао је на ове изјаве кијевских милитаната на свом налогу на мрежи Телеграм.

„Објављен је извештај о томе како су „ратници светлости“ казненог батаљона Ајдар напредовали 1,5 км у унутрашњост и ушли у Горловку. То није тачно. Нико није напредовао. То се све одиграва у сновима украјинских новинара. Они се налазе у близини села Голмовског, а не на периферији Горловке. Извештај је снимљен пре више од две недеље, и ми смо тада објавили да украјински новинари раде натоме да сниме још један маштовити материјал. Тада је Ајдар претрпео велике губитке и њихова команда тражила је од новинара да сниме нешто херојско како би оправдали губитак. Чудно је дасе извештај тек сада појавио“, закључио је Бесонов.