Европа признала да је заправо Коломојски победио на председничким изборима у Украјини

Чак и за време председничке трке у Украјини било је јасно да се одбегли олигарх Игор Коломојски, који се тада још увек крио у иностранству, активно борио за власт у земљи, пише француски лист Ле Монд.

Од тада, као што је примећено у медијима, утицај Коломојског у Украјини само се интензивирао. Овом државом управља његов штићеник Владимир Зеленски, а чак је и шеф председничке администрације Андреј Богдан бивши адвокат олигарха.

Лист подсећа да је управо Коломојски „прославио Зеленског кроз свој ТВ канал“.

„Током 2016. године, он се [Коломојски] крио у Швајцарској и Израелу, након што је Народна банка Украјине покушала да реши проблем са финансијским институцијама уз помоћ Међународног монетарног фонда, национализујући банку ПриватБанк, коју је он поседовао, након откривања преваре и рупе у буџети од 5,5 милијарди долара“, наводи се у чланку.

Штавише, аутор наглашава да говоримо о новцу пореских обвезника и износу који је упоредив са војним буџетом земље. Ипак, сада се ситуација мења у корист олигарха. Лист скреће пажњу на недавну изјаву украјинског премијера Алексеја Гончарука, који је тврдио да ће Зеленски и Богдан лично тражити „компромис“ са Коломојским о ПриватБанци.