Конференција „Бесмртног пука“ у Београду: По први пут ван Русије

Сутра ће у Београду почети тродневна конференција за координаторе манифестације „Бесмртни пук“ којој ће присуствовати 80 делегата из 55 земаља, а која има за циљ да укаже на неприхватљиве покушаје ревизије историје којих смо у последње време сведоци, а које је и сама Србија осетила на својој кожи.

(фото: Лола Ђорђевић)

Говорећи на конференцији за штампу, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је нагласио да се конференција „Бесмртног пука“ по први пут одржава ван Русије, и да ће то бити, на неки начин, подизање гласа против чињенице да Русија и Србија ове године нису позване на годишњицу обележавања почетка Другог светског рата.

„Ово је начин да се каже истина – да су Србија и Русија биле на страни антифашизма, и да се спречи да неки од губитника из Другог светског рата причају другачије ствари“, рекао је он.

Министар Ђорђевић је посебно нагласио да је од ове године шетња „Бесмртног пука“ ушла у државни програм манифестација и да ће се одржавати сваког 9. маја.

(фото: Лола Ђорђевић)

Он је истакао да је Србија почаствована што ће удружење „Бесмртни пук Русије“, које подржава председник Русије Владимир Путин, бити организатор конференције, нагласивши да је целокупно финансирање исте сносити Русија, а да ће Србија, тачније његово министарство, се постарати за логистику.

Председник управног одбора огранка Руског географског друштва у Србији Душан Бајатовић подсетио је да су највеће жртве у Другом светском рату имали руски и српски народ и да „Бесмртни пук“ треба да окупи њихове потомке и укаже на то шта се дешавало током Другог светског рата.

Према његовом мишљењу, у ситуацији кад се покушава ревизија историје, веома је важно да се огласе потомци свих који су били на страни антифашизма, јер о томе мора да се говори.

Душан Бајатовић(фото :Лола Ђорђевић)

„Треба да постоје организације као „Бесмртни пук“ и друге, које указују на значај антифашизма и очувања слободе. Важно је да се ово одржава у Србији, која је на разне начине оптужена и покушава јој се наметнути кривица, важно је да из Србије оде добра порука“, нагласио је Бајатовић.

Руководилац извршног комитета „Бесмртног пука Русије“ Артјом Хуторској изјавио је да је Београд одабран за домаћина, између осталог и због обележавања 75. годишњице од ослобођења Београда од нацистичке окупације која се обележава 20. октобра.

Хуторској је захвалио Ђорђевићу за подршку у организацији конференције и честитао годишњицу ослобођења града.

(фото: Лола Ђорђевић)

Конференција ће бити одржана у Београду, у Дому војске 25. и 26. септембра и на њој ће бити речи о дешавањима у Другом светском рату.

Та конференција се одржава у оквиру припрема за обележавања 75. годишњице победе над фашизмом, а на њој ће учествовати око 80 делегата из 55 земаља, међу којима и 10 делегата из Србије.

Коментари: