Дана 25. и 26. септембра 2019. године на иницијативу Општеруског јавног грађанско-патриотског покрета „Бесмртни пук Русије“ у Београду биће одржана прва Међународна конференција „Сећање победника“ на коју је позвано више од 100 организатора шетње Бесмртног пука из 55 земаља света.

Конференција се одржава уз помоћ Фонда председничких грантова Руске Федерације, Министарства за рад, социјална и борачка питања Републике Србије, Фонда за јавну дипломатију А. Горчаков, Центра за развој руског географског друштва у Републици Србији, Међународног центра за истраживање и очување културно-историјског наслеђа Источне Европе „Меморијал“.

Конференција је посвећена 75. годишњици ослобађања Београда од нацистичких освајача.

Према речима Артјома Хуторског, председника Извршног комитета „Бесмртног пука“, Београд и Србија нису случајно изабрани.

„Јесен 2019. године има изузетну важност у погледу догађаја којих морамо да се сећамо. Ове године, заједно са нашом браћом Србима обележавамо 75. годишњицу ослобођења Београда од нацистичке окупације. Када је Организациони комитет заседао и разматрао могућности где бисмо могли да одржимо конференцију, било је много идеја, али сви смо се сложили да је јако важно да дођемо у Србију и овде одржимо конференцију. Не би било лепо да не дођемо код наших пријатеља и не честитамо им тако значајан догађај као што је годишњица ослобођења Београда“, истакао је Хуторски.

Председник Управног одбора Руског географског друштва у Србији Душан Бајатовић рекао је да то друштво значајно помаже организацију „Бесмртног пука“ и подсетио на разлоге осмишљавања ове акције.

„Зашто ’Бесмртни пук‘? Он треба да окупи евентуалне преживеле из Другог светског рата, а све их је мање, али и да окупи њихове потомке и да укаже на то шта се све дешавало за време рата и шта је то антифашизам. Данас, када покушавају да спроведу ревизију историје, када губитници желе да умање значај својих погрешних политичких, војних и злочиначких одлука, веома је важно да свој став изнесу потомци оних који су били на страни антифашизма, а слобода у Европи заснована је на резултатима антифашистичке борбе… Ако хоћемо слободу у савременој Европи, савременом свету и глобалним односима, морамо да говоримо о антифашизму“, нагласио је Бајатовић.

Сврха „Бесмртног пука“ и интересовање 55 земаља из које долазе учесници говоре о потреби да се антифашизам промовише, нарочито навођењем примера из историје, како би се дао прави значај антифашизму, који се не огледа само у поразу фашистичких сила, већ се огледа и у успостављању слободног света, додао је он.

На конференцији су учествовали Владе Републике Србије, Управе града Београда, Министарства спољних послова Руске Федерације, Федералне агенције за рад са заједницом независних држава, сународника, који раде ван РФ, и хуманитарну сарадњу – (Россотрудничество), Амбасада Руске Федерације у Републици Србији, Центар руског географског друштва у Републици Србији, руководство „Бесмртног пука Русије“ и „Бесмртног пука“ мипод.

Министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић подсетио је да је Влада Србије ове године шетњу „Бесмртног пука“ уврстила у државни програм обележавања Дана победе над фашизмом.

И он је истакао да је врло важно да конференције ове врсте подигну глас и промовишу истину у ситуацији када се прекраја историја и умањује улога Србије и Русије у победи над фашизмом.

„Ово је прилика да подигнемо глас против оних који су себи дозволили да Русију и Србију не позову на обележавање почетка Другог светског рата, јер сматрамо да је непримерено када се на такве догађаје не позивају земље које су можда највише допринеле победи над фашизмом“, рекао је Ђорђевић.

Марш „Бесмртног пука“ ове године је четврти пут организован у Србији и осим у Београду одржан је у Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Крушевцу и Краљеву. „Бесмртни пук“ окупио је велики број људи и у Републици Српској, у Бањалуци, Требињу и Источном Сарајеву.

 

 

Тагови: ; ;