Рохани: Јемен унизио САД погодивши циљеве у Саудијској Арабији

Јеменци су успели да погоде циљеве у Саудијској Арабији захваљујући недостацима америчког одбрамбеног система, чиме су унизили Вашингтон, изјавио је председник Ирана Хасан Рохани.

Истовремено, како је истакао, оптужбе на рачун Техерана да стоји иза напада повезане су са тиме што све те земље из којих су оптужбе стигле, не верују да је Јемен способан да развије сопствено оружје.

„Јеменци су унизили Американце. Више се не може порицати како су амерички радиолокациони системи слаби, будући да нису успели да спрече напад дронова и ракета“, додао је он.

Напад на саудијска нафтна постројења
Саудијска Арабија, највећи извозник и један од три највећа произвођача нафте, након напада на своја нафтна постројења 14. септембра смањила је производњу за више од половине укупних капацитета — за 5,7 милиона барела дневно, уместо уобичајене количине, која је износила око 9,8 милиона.

Саудијски министар енергетике објавио је 17. септембра да су се, захваљујући употреби резерви, залихе нафте већ вратиле на свој претходни ниво, а да је од изгубљене производње за сада обновљена половина.

Јеменски побуњеници Хути, против којих се бори Арапска коалиција на челу са Саудијском Арабијом, саопштили су да су нафтне објекте компаније „Сауди Арамко“ напали припадници њиховог покрета са беспилотним летелицама.

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да нема никаквих доказа о нападу из Јемена и за напад је оптужио Иран. Арапска коалиција на челу са Саудијском Арабијом такође сматра да је Техеран умешан у нападе. Иран негира ове оптужбе.

Спутњик

Коментари: