Седам држава нуди Хрватској борбене авионе

Хрватска је расписала тендер за куповину 12 борбених авиона, а детаљи понуде требало би да буду саопштени данас.

Према незваничним информацијама, понуде је поднело најмање седам држава.

Међу њима је највеће изненађење Израел који Хрватској поновно жели да понуди авион „Ф-16 барак“.

То је авион који је Хрватска већ једном одабрала, али је посао пропао због одбијања САД да Израелу издају дозволу за продају.

Овог пута, како пише „Јутарњи лист“, Израел би понуду дао заједно с произвођачем авиона „Локид Мартином“, чиме би осигурао америчку подршку за тај посао.
Половни модели

Понуде су дале и Италија, Француска, Шведска, Сједињене Америчке Државе, Норвешка и Данска.

Тих седам земаља обавестило је Хрватску да су спремне да конкуришу са шест различитих модела авиона.

Према најавама члана Повереништва Роберта Копала, саветника премијера Пленковића, Хрватска ће од потенцијалних учесника тражити понуде и за половне и за нове авионе, који ће онда бити посебно оцењивани. Томе су се прилагодиле и државе заинтересоване за тендер.

Уз већ поменути половни израелски „Ф-16 барак“, Француска је спремна да понуди половни „мираж 2000“ и нови „рафале“. Италија би понудила половни „јурофајтер“, Сједињење Америчке Државе Хрватској би понудиле сасвим нове авионе — Ф-35 и „Ф-16 блок 70/72“. Шведска нуди нови „грипен“ Ц/Д верзије, а Норвешка и Данска своје коришћене авионе Ф-16.

Извори „Јутарњег листа“ тврде како су мало изненађени да интерес није исказала и Грчка са својим половним авионима Ф-16, али могуће је да се јаве у последњем тренутку.

Грчка је учествовала на прошлом тендеру, али је њена понуда означена као непотпуна. Постоји и могућност да до данашње седнице Повереништва буде предата понуда још неке државе.

Након што се званично утврди интерес за достављање одређених понуда, упутиће се захтев за понуде у складу с тактичко-техничким захтевима Хрватског ратног ваздухопловства.

Очекује се да захтеви за понуде буду упућени у следећих месец дана, а понуђачима ће бити дато шест месеци за израду понуда. То је минимум за израду квалитетне понуде без обзира на то је ли реч о новом или половном авиону.