Mинистар спољних послова Ивица Дачић, на маргинама 74. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, састао се са министром спољних послова Вишенационалне Државе Боливије Дијегом Пари Родригесом и министром иностраних послова Малте Кармелом Абелом, саопштило је министарство спољних послова.

Ивица Дачић је са Дијегом Пари Родригесом потписао Споразум о успостављању механизма политичких консултација.

У пријатељском и срдачном разговору два министра су се сложили да раде на унапређењу билатералне сарадње и наставе са пружањем међусобне подршке на међународном плану.

Као област од посебног интереса за сарадњу издвојено је образовање.

У размени мишљења о међународним односима утврђен је висок ниво усаглашености ставова о најважнијим питањима које тренутно окупирају међународну заједницу.

Министар спољних послова Боливије потврдио је принципијелну подршку своје земље Србији у вези са питањем Kосова и Метохије.

Шеф српске дипломатије је позвао боливијског колегу да у најскорије време посети Србију.

Споразум о сарадњи дипломатских академија Србије и Малте

Ивица Дачић и Кармел Абел потписали су Споразум о сарадњи између дипломатских академија две државе.

У разговору који је уследио министри су се сагласили да ће потписани Споразум дати додатни подстрек сарадњи између два министарства спољних послова, а самим тим и две државе.

У пријатељском разговору министар Дачић је истакао улогу и допринос који српски држављани — држављани са привременом боравком и радом на Малти дају малтешком друштву и привреди.

Министар иностраних послова Малте је истакао важност интензивирања размена посета на високом и највишем нивоу у циљу што бољег међусобног разумевања и унапређења билатералне сарадње у свим областима од заједничког интереса.

Дачић са министром иностраних послова Киргистана

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, на маргинама 74. заседања Генералне скуупштине Уједињених нација, састао се са својим колегом, министром иностраних послова Киргистана, Чингизом Аидарбековим.

У отвореном и пријатељском разговору су потврђени добри и пријатељски односи између две земље, као и спремност за унапређење билатералне сарадње и интензивирање политичког дијалога.

Посебно су истакнути потенцијали за унапређење сарадње у области економије, саобраћаја и инфраструктуре.

Министар Дачић позвао је министра из Киргистана да у најскорије време посети Републику Србију.

Парагвај неће мењати своју позицију у вези са питањем Косова и Метохије

Првог дана генералне дебате 74. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са министром иностраних послова Парагваја Антониом Ривасом Паласиосом.

Министар Дачић је подсетио на веома успешну посету Парагвају која је реализована ове године и садржајне разговоре које је тада имао са председником и тадашњим министром иностраних послова Парагваја.

Обострано је оцењено да су односи између две земље одлични и изражена је спремност да се уложе додатни напори како би се они даље унапредили, посебно у области економије, образовања, одбране.

Шеф дипломатије Парагваја је изразио интересовање за организовање пословног форума у Парагвају на ком би учествовали привредници из Србије.

Министар Дачић је информисао саговорника о актуелној ситуацији у Србији и региону, као и застоју у дијалогу између Београда и Приштине, захваливши на принципијелној позицији Парагваја у вези са питањем КиМ.

Министар Паласиос је захвалио на информацијама и потврдио да се позиција Парагваја у вези са овим питањем неће мењати.

Тагови: ; ; ;