2014. година била је прекретница за милионе становника Донбаса. Такође је била посебна за стотине хиљада становника Луганска, до чијих је кућа стигао рат. Град са историјом која није била лака, изненадио се ужасом жестоких битака, опсада, глади, недостатка светлости и воде. Луганск је осетио дах смрти, кога су преклили делови артиљеријских граната на некада живим, а у то време већ утихлим улицама. Град који је показао карактер био је приморан да се бори за свој живот.

Након више од 5 година, ти ужасни дани још увек тињају у срцима хиљада људи. Тињају болно и тужно, али и нечим стварним, искреним. Сјећају се уморних улица града, очаја и страха, сјећају се ужаса и празнине, али и хиљада живих срца која су успела да одбране свој дом, и да задрже топле осјећаје људскости.

Овај филм приказује јединствене људе, становнике Луганска и не само оне које су жртвујући све што су имали, успели да заштите оно што им је драго. Људе који су жртвовали своје душе да би спасили стотине хиљада душа. Чак и ако неко почне да заборавља, сви ће се увек сећати помало тужних улица некад гранатираног града…

Филм је припремљен на пету годишњицу завршетка битки за Луганск.

Пројекција документарног филма «Битка за Луганск» биће одржана и у биоскопима Луганска.

Тагови: ; ; ; ; ;