Зашто се авион Лаврова није окренуо изнад Атлантика

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова објаснила је зашто је министар спољних послова Сергеј Лавров одлетео за Њујорк како би присуствовао догађајима у оквиру Генералне скупштине УН, упркос неиздавању виза делу руске делегације.

Зашто се авион Лаврова није окренуо изнад Атлантика
Сергеј Лавров (Фото: Лола Ђорђевић)

„У то време, када су се дешавали заокрети изнад Атлантика, ситуација је била потпуно другачија“, изјавила је Захарова за телевизију „Први канал“.

„Сада су задаци потпуно другачији, управо да бисмо минимализовали штету на коју су рачунали они људи који су покушали да зауставе руску делегацију. Зашто бисмо им олакшавали“, одговорила је Захарова на питање да ли је министар био у искушењу да врати авион изнад Атлантика као што је својевремено урадио бивши министар спољних послова Евгениј Примаков након почетка бомбардовања Југославије 1999. 

Неколико чланова руске делегације није добило визу за учешће на 74. заседању Генералне скупштине УН, која се одржава од 24. до 30. септембра у Њујорку.

Захарова је раније изјаве америчких представника да визе нису издате из техничких разлога назвала „неодрживим“. Визе, између осталог, нису примили председавајући Генералног секретаријата Министарства спољних послова Сергеј Бутин, председавајући Одбора за међународне послове Савета Федерације Константин Косачов и председавајући Одбора за међународна питања Државне думе Леонид Слуцки, као и преводиоци делегације.

Министар Сергеј Лавров рекао је да из Москве неће изостати одговор за неиздавање америчких виза.

https://rs.sputniknews.com/

Коментари: