Поводом 59. годишњице објављивања Декларације независности Републике Кипар, 1. октобра, на Дан независности ове земље, организована је војна парада.

На паради којој су присуствовали председник Републике Кипар Никос Анастасијадес, министар одбране Србије Александар Вулин, портпарол грчке владе и министар спољних послова, представљена је и нова самоходна хаубица српске производње коју је недавно у свој арсенал уврстила кипарска Национална гарда, пише „Кипар тајмс“.

„Кипар је пријатељска земља са озбиљно добро наоружаном армијом која је у конкуренцији најуспешнијих светских произвођача изабрала да купи нашу ’нору‘ и ’милоша‘. То је доказ квалитета наших произвођача, али и исправне одлуке председника Вучића да сачува одбрамбену индустрију Србије. За нашу земљу то је велика част, али и препорука другим армијама да се опремају средствима које користи војска Србије“, рекао је за Спутњик министар одбране Александар Вулин.

„Нора Б-52“ је артиљеријско оруђе српског порекла калибра 155 милиметара. Део поруџбине је примљен почетком септембра, а остатак би требало да буде испоручен у наредним месецима.

Споразум предвиђа да ће Кипар добити укупно 24 хаубице „Нора Б-52“ калибра 155 милиметара и осам оклопних возила „Милош“.
Самоходна хаубица Нора Б-52 српске производње у наоружању кипарске армије