Већина чланова холандског парламента изјаснила се за истрагу о улози  Украјине у катастрофи са малезијским Боеингом 2014. у Донбасу.

Парламент позива владу да искористи сваку прилику за „потпуно истраживање чињеница“ у вези са Украјином. Конкретно, наговештено је да је Украјина требало да затвори ваздушни простор изнад региона у којем су се водила непријатељства, пише РТЛ Њуз.

До сада, холандска влада није предузела никакве акције против Украјине, али Представнички дом жели да учини први корак.

Хришћанско-демократска странка (ЦДА) и Социјалистичка странка (СП) предузимају истрагу, уз подршку других политичких снага.

«Не постоји јасна улога Украјине, мада је ова земља требала затворити ваздушни простор», рекао је посланик Михаил ван Ниспен. Према његовим речима, неопходно је спровести додатну истрагу да би се постигла истина и правда по овом питању.»

Портал такође указује на истраживање спроведено ове године међу рођацима жртава. 87,5% њих је рекло да би за трагедију требало одговарати Украјина.

Раније је руски дипломата рекао да Заједнички истражни тим (ССГ) који истражује пад авиона Боеинг у Украјини 2014. године своје задатке прилагођава унапред припремљеном одговору.

Москва је приметила да је истрага игнорисала податке руске стране — посебно је затворила очи на податке о украјинском идентитету ракете која је оборила авион. Кијев је са своје стране пуноправни члан ССГ-а који има могућност лажирања доказа.

Подсетимо, Боинг лета МХ17, који је летео из Холандије за Малезију, оборен је у јулу 2014. године. Убијено 298 људи. Истрага сматра да је Русија била умешана у смрт авиона. У јуну су именована четворица осумњичених — међу њима три Руса и један Украјинац.

Тагови: ; ; ;