Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је да је прошлонедељно сведочење на суду бившег припадника службе безбедности у тој земљи Зорана Верушевског повезано са разочараношћу што је Специјално тужилаштва умешано у аферу «Рекет».

Зоран Верушевски је у случају «Таргет-Тврђава», у којем је један од оптужених бивши директор македонске службе безбедности Сашо Мијалков, сведочио пред скопским судом да су прислушкивани разговори, тзв. «бомбе», које је Зоран Заев објављивао док је био шеф опозиције, били монтирани.

После таквог сведочења, у македонској јавности појавиле су се сумње о веродостојности прислушкиваних разговора и предмета покренутих на основу њих.

Тим поводом се огласио и бивши македонски премијер и азилант у Мађарској, Никола Груевски, који је на Фејсбуку написао да је «коначно изнета истина» и да су се његове раније тврдње о монтираним разговорима које је објављио Заев испоставиле као тачне, наводи МИА.

После тога се огласио и македонски премијер Зоран Заев, који је рекао да ће се Верушевски на следећем рочишту изјаснити о својим наводима.

На данашње питање новинара о томе како македонски премијер зна шта ће Верушевски рећи на наредном судском рочишту, Заев је одговорио да је Верушевски његов саветник за националну безбедност, те да је он са њим, као и са свим својим саветницима, у сталној комуникацији.

Изјаву Верушевског у вези са модификацијом «бомбе», Заев је повезао са разочараношћу што је неко умешао Специјално тужилаштво у аферу «Рекет».

«Нико од оптужених у било ком случају не оспорава прислушкиване разговоре односно тзв. бомбе. И форензика је показала аутентичност тих материјала», рекао је македонски премијер.

Заев је поручио да јавност треба да допусти да се судски процеси наставе, да сведоци сведоче, а да оптужени припремају своју одбрану, закључује се у тексту македонске агенције.

Танјуг

Тагови: ;