Канцеларка Немачке Ангела Меркел сматра напретком усаглашавање „формуле Штајнмајера“, али додаје да је за сада рано говорити о укидању санкција Русији.

„Дошло је до прогреса, али је потребно много даљих корака. То не значи да ми већ можемо да укинемо санкције, али постоје претпоставке, и све стране су то потврдиле, да сада може бити одржан састанак (у нормандијском формату) на нивоу шефова држава и влада“, рекла је Меркелова новинарима у Берлину.

Канцеларка је додала да ће предстојећи самит бити одржан у Паризу, али за сада није одређен датум.

И Министарство иностраних послова Француске је такође поздравило напредак који је постигнут на састанку контакт групе за Донбас у Минску.

У „нормандијски формат“ за решавање ситуације у Донбасу улазе Немачка, Русија, Украјина и Француска.

Раније је Зеленски саопштио да је Кијев на заседању трочлане контакт-групе за решавање ситуације у Донбасу усагласио „Штајнмајерову формулу“, која одређује ред ступања на снагу закона о специјалном статусу Донбаса.

„Штајнмајерова формула“, коју је формирао Франк-Валтер Штајнмајер (бивши немачки председник, бивши председавајући ОЕБС-а и бивши министар спољних послова Немачке), дефинише механизам за доношење закона о посебном поступку локалне самоуправе у одређеним областима Доњецке и Луганске области и привремено на дан избора и на сталној основи, након објављивања извештаја ОЕБС-а о изборним резултатима.

Спутњик

Тагови: ; ; ;