(ВИДЕО) Српски мигови очи у очи са Ф-16 на небу изнад Румуније

Билатерална војна ваздухопловна тактичка вежба Србије и Румуније „Ер солушн 2019’’, која се од 2009. године реализује по шести пут, званично је почела прекјуче и трајаће три дана.

Активности вежбе се одржавају на аеродромима „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ и „Генерал Еманоил Јонеску“ „Кампија Турзи“, војним полигонима и ваздушним просторима двеју држава, пише „Танго сикс“.

Ваздухопловне снаге Србије и Румуније учествују са ловачком, ловачко-бомбардерском и транспортном авијацијом, а ту су и хеликоптерске јединице које ће извршити постављене задатке из области трагања и спасавања. И овај пут један од главних циљева вежбе јесте оспособљавање оружаних снага Србије и Румуније за планирање, организовање и извођење заједничких војних вежби.

Министарство одбране Р. Србије

Командант 204. ваздухопловне бригаде, пуковник Бране Крњајић изјавио је да је специфичност овогодишње вежбе први прелет наше ловачке авијације авионима МиГ-29 у Републику Румунију, да ће се први пут извршавати заједнички задаци са мешовитим посадама, а ту је и прво учешће борбених авиона Ф-16 РВ Румуније, што је, како је истакао, дало нови печат вежби.

Пуковник Влад Космин, који на вежби има улогу руководиоца тима румунског Ратног ваздухопловства, изразио је захвалност због сарадње са припадницима РВ и ПВО Војске Србије и том приликом истакао да на овогодишњој вежби учествује више од 20 ваздухоплова, међу којима су борбени авиони МиГ-21, МиГ-29 и Ф-16, транспортни авион Ц-27Ј „Спартан’’ и хеликоптери Ми-17 и „Пума’’.

На фотографијама румунских медија и на друштвеним мрежама још у понедељак су се могле видети фотографије два српска МиГ-а 29 (по један МиГ-29Б и УБ) како стижу у румунску 71. ваздухопловну базу „Кампија Турзи’’, где је одлетео и један хеликоптер Ми-17В-5 890. мешовите хеликоптерске ескадриле (мхе) „Пегази’’.

Министарство одбране Р. Србије

уче су на Батајницу слетела два румунска борбена авиона МиГ-21 „Лансер“ C 711 ловачке ескадриле, као и један хеликоптер ИАР-330М „Пума“ у варијанти за медицински превоз која припада 713. хеликоптерској ескадрили, такође из 71. ваздухопловне базе „Генерал Еманоил Јонеску“ „Кампија Турзи“.

Румунске МиГ-ове 21 је након уласка у српски ваздушни простор пресрео и до аеродрома допратио пар ловаца МиГ-29 101. ловачке авијацијске ескадриле „Витезови“, 204. ваздухопловне бригаде.

На видео-снимку Министарства одбране Србије може се уочити да на вежби са аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ од ваздухоплова РВ и ПВО ВС учествују још и два школска борбена авиона Г-4 „Супер галеб“ 252. школско-тренажне авијацисјке ескадриле „Курјаци са Ушћа“, као и хеликоптер „Газела“ из 890. мхе.

Министарство одбране Р. Србије

На Фејсбук страници румунске 71. ваздухопловне базе може се прочитати да са тог аеродрома у вежби учествује 100 припадника румунских Оружаних снага и 60 припадника Војске Србије. Такође, наводи се да је у базу, поред МиГ-ова 29 и Ми-17, у ту базу стигао и један српски хеликоптер Ми-8.

Од румунских ваздухоплова спомињу се борбени авион МиГ-21 „Лансер“, као и транспортно-борбени ИАР-330Л „Сокат“. Такође је наведено је и да је вежба намењена обуци особља ваздхопловних снага Румуније и Србије у извршавању ваздушних мисија специфичних за ваздушни простор у зони заједничке границе двеју држава.

Међународна ваздухопловна тактичка вежба „Ер солушн 2019“ реализује се шести пут, а прва вежба одржана је 2009. године.

Коментари: