Москва се нада да ће усаглашена „формула Штајнмајера“ створити атмосферу за даљу имплементацију Минских споразума.

© Sputnik / Igor Maslov

Чланови контакт групе о Донбасу потписали су јуче у Минску „формулу Штајнмајера“.

„Позитивно оцењујемо договор контакт групе механизма увођења специјалног статуса Донбаса и повлачење снага и технике у наведеном региону. Надамо се да ће ово створити атмосферу за даљу реализацију Минских споразума“, изјавила је портпаролка МИП Русије Марија Захарова.

Председник Украјине Владимир Зеленски је изјавио раније да „формулу Штајнмајера“ треба укључити у нови закон о специјалном статусу региона.

Зеленски је додао да ће тај закон Врховна рада донети до краја године. Он је додао и да ће о томе бити речи и на новом састанку „нормандијске четворке“ у блиској будућности.

Према речима украјинског лидера, договорено је и да се повуку трупе и техника из насељених места Петровско и Золото.

Шефица дипломатије Доњецке народне републике Наталија Никонорова је назвала потписивање „формуле“ — „огромним пробојем“.

Бивши председник Украјине Петро Порошенко је, међутим, саопштио да се његова партија и он неће помирити са потписивањем овог документа.

Извор : Спутњик

Ніякої «формули Штайнмаєра», як складової Мінських угод, не існує!Підписання формули російського походження — формули Путіна, де-факто, означає послаблення або навіть і зняття санкцій проти Росії. А також: легітимізацію окупованого РФ Донбасу, легітимізацію незаконного референдуму в Криму і незаконної анексії Криму.Ми не допустимо такого сценарію розвитку подій. Ми солідаризуємося з тими акціями і закликами, які сьогодні лунають серед ветеранів. Ми не дамо зруйнувати Українську державу!

Опубликовано Петро Порошенко Вторник, 1 октября 2019 г.

По његовим речима, документ „руског порекла де-факто означава слабљење или чак укидање санкција против Москве“, а легитимизује губитак Донбаса и Крима. Порошенко је објаснио да ће формула променити Минске споразуме.

„Ми никада нећемо пристати на то. Ми се солидаришемо са позивима који долазе од ветерана и нећемо дозволити да се разруши украјинска држава“, написао је Порошенко на својој страници на Фејсбуку.

Тагови: ; ;