Народне републике Донбаса сада имају стварне шансе да добију аутономни статус након локалних избора тамо у складу са међународним стандардима.

О томе пише позната британски лист «Тајмс», коментаришући ситуацију са потписивањем Штајнмајерове формуле.

«Две» Народне републике «у источном делу Донбаса усвојиће статус самоуправе после избора, које ће бити признате као слободне од утицаја Кремља», каже се у чланку, «председник Зеленски обезбеђује самоуправу побуњеним републикама Украјине.»

Истовремено, СШтајнмајерова формула у листу назива се „значајним споразумом којим ће се окончати петогодишњи сукоб, у којем је погинуло више од 13 хиљада људи.“

Како је Њуз Фронт раније објавио, Трилатерална контакт група у Минску одобрила је документ према Стеинмеиеровој формули, који поједностављује поједине тачке раније потписаних Минска споразума. Овај потез службеног Кијева изазвао је тренутну реакцију радикалних група, које су организовале протесте на Банкови. У ствари, Петро Порошенко, који је Франк-Валтера Штајнмајера назвао «агентом Кремља», и Јулија Тимошенко, која је од Владимира Зеленског тражила објашњења, заправо су им указали у прилог. Сада крајње десне групе припремају још један мајдан у Кијеву, овај пут «против предаје». То је оно што националисти називају изгледом политичког решења оружаног сукоба.

Тагови: ; ;