Још једно „достигнуће“ хрватске прудукције: Филм „Дечје прихватилиште Сисак” – фалсификовање историје

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је да се докуметарним филмом „Дечје прихватилиште Сисак” још једном фалсификују догађаји током којих су у НДХ страдала козарачка деца и негира геноцид над Србима.

Линта је у саопштењу оцењује да је у Хрватској редовна и нормална појава да се јавно негира геноцид над српским народом који је почињен за време НДХ и да се у тој земљи „слободно објављају и одржавају промоције ревизионистичких књига и филмова чији је циљ да се Јасеновац прикаже као радни логор у коме су логораши имали пристојне услове живота и гледали позоришне представе и бавили се спортским активностима”.

Додаје да се објављују и књиге и текстови у којима се негира геноцид над српским народом почињен на бројним другим местима широм НДХ, као и да није законски санкционисано јавно негирање геноцида над Србима, што је, наводи, само један у низу доказа да је темељ данашње Хрватске усташтво и НДХ.

Линта сматра и да је крајње вријеме да се сними филм Деца Козаре, како би се на истинит начин приказала трагедија.

Линта је у саопштењу навео да је током офанзиве, која је почела 10. јуна 1942. године на Козари сатрла скоро све српско, да је на подручју Козаре и Поткозарја убијено око 40.000 српских цивила, а око 70.000 протерано и одведено у логоре.

Додаје да мноштво докумената, изјава људи и сведочанстава потвђују неспорну чињеницу да је у Сиску био прави усташки концентациони логор за децу, а не дечије прихватилиште.

У логору је од августа 1942. до јануара 1943. године било затворено око 7.000 дечака и девочица, Срба са Козаре, али и са Баније, Кордуна, Славоније и других подручја.

Линта наводи и да је дечји логор у Сиску био неколико месеци место ужаса и страве, да сведочења говоре да су деца била гола и боса без покривача и да су лежала су на голим подовима и бетону или са нешто мало сламе, као и да је смртност деце због стравичних услова живота и заразних болести била је велика,преноси Танјуг.

Коментари: