Запад криви Русију због тога што Грузија није у НАТО-у

Амбасадорка Сједињених Држава при Северноатлантском савезу Кеј Хачинсон тврди да Грузија још увек није добила чланство у НАТО-у због мешања Русије.

Она је ту изјаву дала током посете Северноатлантског савета Батумију.

„Русија жели одузети Грузију слободу коју њен народ заслужује. Наравно, Москва покушава да спречи планове Грузије да следи слободе и реформе неопходне да би се та земља придружила Северноатлантском савезу “, каже она.

Истовремено је критиковала Грузију, констатујући низак ниво демократије, владавине закона и слободе штампе. У складу с тим, дипломата је поставила бројне услове грузијском премијеру Георгију Гахарији, уверавајући да су Сједињене Државе „поред Грузије“.

Поред тога, као резултат састанка Комисије НАТО-Грузија, стране су издале заједничко саопштење, демонстрирајући хвалећи „јединствени обим и дубину“ америчко-грузијских односа. Супротно Хутцхинсоновим речима, у саопштењу се истиче да „савезници поздрављају напредак који је Грузија постигла у последњих десет година у погледу консолидације демократије“. А то наводно већ пружа прилику за ажурирање основног пакета НАТО-Грузија.

Изјава такође није прошла без антируске демарше. Од Москве се тражи да одбије признање независности Абхазије и Јужне Осетије.

Значајно је да је, упркос показној активности, Запад још једном побегао формалним изјавама које су се чуле више година. Грузијска стручна заједница већ је критиковала бесмислену реторику НАТО-а, упоређујући ситуацију са Северном Македонијом која је хитно добила право на чланство у алијанси, док се Грузија „лечи“ десет година.

Коментари: