Да руске помоћи и заштите није било, ни Црне Горе било не би

Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине чије су чланице: Уружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране, Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору – Андријевца и Српско историјско – културно друштво “Никола Васојевић’ ‘- Беране; oрагнизују по десети пут традиционалну манифестацију “Дани сећања на српске јунаке и добровољаце“ од 9. до 16.октобра 2019. године.

Да руске помоћи и заштите није било, ни Црне Горе било не би
Са конференције

Овим поводом у Беранама је 4. октобра 2019. године одржана конференција за новинаре руководства чланица Српске народне одбране.

Како је истакнуто на конференцији за новинаре ове године се одржавају десети јубиларни “Дани сећања на српске јунаке и добровољаце“ и трају од 9. до 16. октобра 2019. године, односно од дана погибије краља Александра у Марсељу 9. октобра 1934. до 16. октобра 1912. дана ослобођења Берана од турског ропства након 457. година.

Како је тим поводом рекао Горан Киковић, председник савеза удружења Српске народне одбране. Ове године манифестацију организујемо под мотом: “ДА РУСКЕ ПОМОЋИ И ЗАШТИТЕ НИЈЕ БИЛО НИ ЦРНЕ ГОРЕ БИЛО НЕ БИ!“

О томе говори књига историчара Горана Киковића, коју ћемо промовисати „Русија и Црна Гора кроз вјекове″, то је књига прилога и докумената и настала је са жељом да успоставим паралелу између прошлости и садашњости у односима између Русије и Црне Горе односно да надвладам најраспрострањенију савремену лаж у Црној Гори која се јавно изговара повишеним гласом који је саобразан са глупошћу њеног садржаја – како нам Русија никад није помагала. Моје истраживање је кренуло анализом драгоцјене књиге “Црногорске финансије“ др Мирчете Ђуровића, који је документовао велику финансијску помоћ Русије држави Црној Гори у времену од 1711. до 1916. (Мој фељтон на ову тему објавио је дневни лист “Дан“). Истина је да је пуна два вијека Русија давала бесповратну помоћ Црној Гори и без устезања сам овој књизи додао објашњење које одговара историјској истини – да руске помоћи и заштите није било ни Црне Горе било не би.

Да руске помоћи и заштите није било, ни Црне Горе било не би
Споменик цару Николају II у Београду (фото : Лола Ђорђевић)

Треба подсетити и на Албанску голготу и да је она смањена захваљујући Руској интервенцији.

Наиме руски Цар Николај Други Романов спасио је Србе од тоталног погрома у Првом свјетском рату, а упитању је један свијетли примјер безусловне помоћи браће Руса српском народу и краљевини Србији 1914-1916. године.

Цар Николај Други Романов ушао је у овај глобални конфликт у Први светски рат само због Србије, иако је његова држава била потпуно неспремна за то; још увек нису биле залечене ране револуције из 1905. године, што ће резултирати Фебруарском и Октобарском револуцијом 1917. године чиме су Романови збачени са власти.

Важно је напоменути и то да су Руси упутили ултиматум Британији и Француској да мора да прихвати и збрине српску војску која се повлачила преко Албаније ка Скадру крајем 1915. и почетком 1916. године, иначе Русија излази из рата, јер нема сврхе да у њему остаје ако више нема Србије, због које је у сукоб и ушла. Лондон и Париз, иако су претходно хтјели да оставе Србе на цједилу, брже-боље су прискочили у помоћ.“ – истакао је Киковић,који је најавио да ће се у суботу 12.10.2019. у 19.сати у сали Полимског музеја у Беранама , одржати традиционално “Вече историје, традиције, гусала и сјећања на наше претке“ – и у оквиру ње промоција књиге историчара Горана Киковића „Русија и Црна Гора кроз вјекове″.

Извор:  ИН4С

 

Коментари: