Председник ирачког парламента Мохамед ал Халбуси подржао је захтеве демонстраната који на улицама ирачких градова протестују данима и поручио да ће правосуђе радити на борби против корупције.

Како преноси АП, Халбуси је рекао да је корупција опасна исто колико је опасан тероризам и додао да су четвородневни протести важна лекција за ирачке званичнике.

Председник ирачког парламента је истакао да би ирачке власти требало да се боре против корупције на исти начин на који су се бориле против тероризма, у време док је земљом харала Исламска држава.

Халбуси је уједно позвао на покретање истраге о нападима на демонстранте у Ираку  током протеста у којима је за четири дана живот изгубило више од 50 људи.

АП подсећа да је Халбуси обећао да ће држава градити станове за најсиромашније Ирачане.

Протести против владе избили су због незадовољства углавном младих који траже посао, боље комуналне услуге као што су снабдевање водом и струјом, као и борбу против ендемске корупције у нафтом богатој земљи.

Немири представљају најозбиљнији изазов за премијера Адела Абдула Махдија који је преузео дужност пре годину дана, оцењује Асошијејтед прес

Тагови: ; ; ;