Ердоган: Сваки споразум две стране о КиМ прихватљив за Турску

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган каже да је Анкара спремна да да све од себе да реши проблем Косова и истакао да би споразум, који би био прихватљив за две стране, био прихватљив и за ту земљу.

Реџеп Тајип Ердоган(фото: Лола Ђорђевић)

Ердоган је у интервјуу листу Политика рекао да је постизање договора око косовског питања, који задовољава све заинтересоване стране, од виталног значаја за постизање дугорочне стабилности и мира на Балкану, због чега Турска подржава наставак процеса дијалога Београда и Приштине и постизање трајног и свеобухватног споразума.

Нагласио је да су односи између Турске и Србије засновани на међусобном разумевању и поштовању.

„Желимо да ојачамо наше односе и сарадњу са регионом на сваком пољу. Србија има централни и стратешки положај на Балкану. Са Србијом имамо дубоке и укорењене историјске и културне везе и видимо је као суседну земљу, иако немамо заједничке границе“, навео је Ердоган.

Каже да га радује што види да је од његове последње посете Србији напредовала билатерална сарадња, да су се повећала улагања турских привредника, али и то што се у Србији повећава интересовање за турску културу и језик и обрнуто.

„Бити сведок резултата свих пројеката које смо реализовали заједно са мојим драгим пријатељем (председником Александром) Вучићем чини ме посебно радосним и показује да смо на добром путу. Немам нимало сумње у то да ћемо овом снажном политичком вољом обе стране нашу сарадњу подићи на много виши ниво“, рекао је турски председник.

Додао је да његова земља придаје значај одржавању стабилности у Србији и да подржава напоре Србије на путу економског развоја и процеса придружења ЕУ.

„Уколико просперитет и мир наставе да се крећу узлазном путањом у Србији, верујемо да ће то имати позитиван одраз на цео регион. Србија игра важну улогу у одржавању регионалног мира и развоју региона. Сваки пут када посетим Београд имам прилику да се у то уверим“, рекао је председник Турске.

„Турска не води политику на основу религије“

Реџеп Тајип Ердоган(фото: Лола Ђорђевић)

Упитан да прокоментарише пројекат „Зелена трансферзала“ који подржавају поједини бошњачки политичари у Србији и региону, а који има за циљ да се делови Србије у којима живи муслиманска мањина обједини са БиХ и Косовом, Ердоган каже да Турска своју политику према Балкану не спроводи на основу религије и да не праве разлику између Срба, Бошњака, Албанаца и Хрвата.

„Желимо да Србија буде у јединству, солидарности и миру, да успешно заврши европске интеграције и постане просперитетна земља. Међутим, некима сметају активности наше земље на Балкану и снажна сарадња са Србијом“, напоменуо је Ердоган.

Како је рекао, ти кругови покушавају да манипулишу напорима Турске и да је прикажују другачијом него што јесте.

„Срећом, захваљујући заједничком напору са мојим цењеним пријатељем Вучићем, сваким даном, унапређењем наших односа осујећујемо планове ових кругова. Мој савет свима је да уместо што подстичу сукобе на Балкану, размишљају о стварању политичких пројеката који ће допринети бољој будућности Балкана“, рекао је Ердоган.

Говорећи о декларацији коју је најавила Странка демократске акције, а која предвиђа реструктурирање БиХ, Ердоган је казао да Турска подржава Дејтонски споразум као минимални компромис који тренутно постоји за БиХ, упркос постојању неких недостатака и чињеницу да нико у тој земљи није у потпуности задовољан њиме.

„Већ сам изјавио да ако заинтересоване стране желе да унапреде овај споразум, то би требало да се уради под надзором УН“, закључио је турски председник.

ИЗВОР:TАНЈУГ

Коментари: