Грађани су у званичној предизборној кампањи за ванредне косовске изборе у већински српским срединама били готово у сенци, као и ранијих година. Изузетак су медијски пропраћени промотивни догађаји и посете пре свега активиста Српске листе домаћинствима. Ипак на дан избора, они у овим местима на гласање иду организовано, чиме се најјача српска странка – Српска листа, која се и овог пута нада апсолутној доминацији изборног резултата, управо дичи – колективним одласком на гласање. Сами грађани су упадљиво нерасположени да говоре јавно. Ретки су они који су јутрос били спремни и да пред камерама поделе своја очекивања. Надају се бољем животу, али истовремено песимистично додају – не верују да ће се то догодити.

Ево шта смо забележили на улицама Косовске Митровице јутрос:

„Ја ћу да ти кажем искрено: Ја се не надам ничему. Само сам изашла ради дужности, али да се нешто промени, али шансе нема, потписујем… Али немам за кога да гласам, само сам изашла ради дужности,“ рекла нам је суграђанка испред бирачког центра у школи Свети Сава.

„Ово Вучић што прича, ја га обожавам али стварно га обожавам, али ту стварно пола нема истине, јер њему Марко не каже оно што треба да му каже,“ закључује она.

Било је и оних оптимистичнијих.

„Очекујем победу, зна се чију, како то питате?! Нашу победу!“

„Нешто боље бољи живот, сви очекујемо боље, али никако боље да буде“.

„Као и сваки избори до сада. Дај Боже да се промени али веома тешко, зависи од страних сила…“ А да ли ће живот за грађане бити бољи: „Зависи од наше мајке Србије, шта нам буде казала, наредила“.

Разговарали смо и са суграђанима из Бошњачке махале, настањене већински албанским и муслиманским становништвом:

„Да буде боље иншала. Има пуно да промени, а шта ће да промени, то ћемо тек, ако доживим да видимо,“ рекла нам је једна суграђанка.

„Ништа боље него што је. Никад се неће променити, на горе ‘оће, на боље неће док год овако иде“.

Коссев

Тагови: ;