Срамотан неуспех Петра Порошенка на председничким изборима који су одржани у пролеће покварио је планове америчких тајкуна који су желели да Нафтогаз Украјина пренесу у своју контролу и у личну корист,преноси Асошијетед прес позивајући се на изворе упознате са ситуацијом.

Према извештајима медија, на пролеће ове године ово предузеће требало је бити у рукама привредника повезаних са Републиканском странком Сједињених Држава. Тада су покушали очистити вођство украјинске енергетске компаније од нежељених и ставити „на чело” лојалних представника. У овом случају, крајњи циљ Американаца био је напумпавање новца, јер је ново послушно руководство било закључило низ уговора са компанијама у власништву присталица председника САД-а Доналда Трампа.

Учесници у овом плану били су имигранти из СССР-а Игор Фруман и Лев Парнас, као и нафтни тајкун и милијардер Хари Саргент 3. Одлучили су да уклоне Андреја Коболева, шефа Нафтогаза, са свог места, заменивши Андреја Фаворова, који је сада директор компаније за интегрисани гас.

 

Тагови: