Гутереш позвао на уздржаност на североистоку Сирије

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позива стране на североистоку Сирије да покажу максималну уздржаност, изјавио је на брифингу портпарол генералног секретара Стефан Дижарик.

Гутереш позвао на уздржаност на североистоку Сирије

„У контакту смо са одговарајућим странама преко канцеларије специјалног изасланика (генералног секретара УН за Сирију Гејра Педерсена). Генерални секретар прати ситуацију на североистоку Сирије са великом забринутошћу, а посебно ризике по цивиле од евентуалне ескалације ситуације. Веома је важно да све стране покажу максималну уздржаност у овој фази“, истакао је Дижарик.

Према његовим речима, генерални секретар наглашава да цивили и инфраструктура морају бити заштићени и да треба да буде гарантован сталан безбедан хуманитарни приступ становницима.

Вашингтон је раније саопштио да америчка војска неће учествовати у војној операцији Турске на северу Сирије. У саопштењу Беле куће, објављеном након телефонског разговора америчког председника Доналда Трампа и његовог турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана, наводило се да ће сада Турска бити одговорна за све борце ДАЕШ-а заробљене у последње две године, након што су Сједињене Америчке Државе поразиле терористичку групу у Сирији.

Коментари: