За куповину најновијег руског ловца пете генерације Су-57 заинтересована је азијска држава Мјанмар, саопштио је лист „Милитари воч“.

«СУ-57»

Према писању листа, програм модернизације Оружаних снага земље предвиђа набавку тешких ловачких авиона. Наиме, власти Мјанмара су 2018. године закључиле уговор са Москвом о испоруци шест авиона Су-30.
Аутор чланка ипак сматра да могућности тих ловаца 4+ генерације можда неће бити довољне како би „оспориле“ надмоћ противника у ваздуху.

„Авиони Су-57 сматрају се најбољим ловцима на свету за вођење борбе у ваздуху. Чак и мањи број авиона представља значајан додатак одбрани земље“, пише лист.

Према речима аутора чланка, Су-57 је у стању да погоди морске циљеве који се налазе на значајној удаљености. Поред тога, авион може да буде опремљен савременим наоружањем, конкретно, ракетом Р-37.

Истиче се да би Су-30 у будућности могли да постану допуна авиону Су-57.

„Авиони четврте генерације су јефтинији за употребу и имају два седишта, што значи да се могу користити и за обучавање пилота за рад на функционалнијем Су-57“, појашњено је у чланку.

Лист није навео тачан датум када ће Мјанмар купити руске авионе. Према мишљењу аутора чланка, то се може догодити у дугорочној перспективи.

Амбасадор Мјанмара у Русији Ко Ко Шејн почетком септембра је изјавио да његова земља намерава да настави са набавком руских авиона и то не само ловца Су-30, него и авиона следеће генерације.

Спутњик

Тагови: ;