Кад „војна сила“ рођендан слави и распоп Дедеић буде међ званицама: Обележен Дан Војске Црне Горе

Војска Црне Горе прославила је 7. октобар, који од обнове државне независности 2006. године, слави као свој дан. Реч је о бици на Туђемилу, код Бара, када је дукљанска војска 1042. године извојевала „историјску победу над Византијом“.

Кад "војна сила" рођендан слави и распоп Дедеић буде међ званицама: Обележен Дан Војске Црне Горе

Централна прослава обележена је на Тргу слободе у Никшићу, којој су присуствовали председник државе Мило Ђукановић, шеф парламента Иван Брајовић, премијер Душко Марковић и друге званице.

На церемонији се представило девет кадета који су успешно завршили војне академије у иностранству, а који су унапређени у чин потпоручника, док је 76 нових војника по уговору положило заклетву.

Министар одбране Предраг Бошковић казао је да у веку јубилеја крупних националних догађаја Црна Гора више никада неће дозволити да се о њој одлучује ван Црне Горе, мимо њеног поноса и без њеног гласа.

– Таква хипотека прошлости обавезује нас да у спољнополитичком курсу проналазимо најбоља решења. Сматрамо да је најприхватљивији међународни оквир деловања црногорске државе у заједници са најразвијенијим нацијама. Ипак, избори нису увек лаки – казао је Бошковић.

– Стварајући поуздане партнере и водећи одговорну политику постали смо 29. чланица НАТО, омогућујући црногорском војнику да се развија потпуно компатабилно са својим евроатлантским колегама.

Бошковић је додао да је на пољу одбране урађено доста тога.

Модернизовали смо војску, набавили софистицирану опрему, подмладили кадар, урадили доста на снажењу идентитета и имиџа војске и покренули више кључних инфраструктурних пројеката – додао је министар.

Кад "војна сила" рођендан слави и распоп Дедеић буде међ званицама: Обележен Дан Војске Црне Горе

Начелник Генералштаба ВЦГ, бригадни генерал Драгутин Дакић, казао је да се данас не обележава само једна победа, већ слобода која симболизује обнову и напредак.

– Војници имају обавезу да не забораве жртве и страдање генерације предака кроз историју и да не дозволимо да се она понове – рекао је Дакић.

Ана Марија Грубач, која је део резервног састава Војске Црне Горе, извела је падобрански скок и на Трг слободе донела државну заставу, док је по завршетку светковине ВЦГ представила део војног наоружања и опреме.

НЕБО ЧУВАЈУ ГРЦИ

Никшићким небом летели су авиони Ф-16 оружаних снага Грчке, који у оквиру NATO Air policing мисије чувају црногорско небо. Ангажовани су били и хеликоптери Bell 412 Ваздухопловства ВЦГ.

Кад "војна сила" рођендан слави и распоп Дедеић буде међ званицама: Обележен Дан Војске Црне Горе
Мираш Дедеић са својим фаном(архивска фотографија)

И МИРАШ КОД СТРОЈА!

На никшићком Тргу на прослави Дана ВЦГ обрео се и Мираш Дедеић, самопроглашени „поглавар“ канонски непризнате Црногорске православне цркве.

Њему није било места на бини на којој су се налазили црногорски званичници и бројни гости, већ на каменој плочи никшићког трга.

В. Кадић

http://www.novosti.rs

Коментари: