Мађарска неће испоручити властима у Северној Македонији бившег премијера Николе Груевског, који од новембра прошле године борави у Будимпешти и ужива статус политичког азиланта, саопштили су из македонског Министарства правде.

Из Министарства правде Северне Македоније навели су за портал а1он да су добили обавештење да је мађарски Врховни регионални суд усвојио коначну одлуку да нису испуњени законски предуслови за испоручивање Груевског, јер му је на његов захтев одобрен азил у Мађарској.

Наводе да у складу са актом број 38 за међународну правну помоћ у кривичним предметима, особа којој је омогућен азил неће бити испоручивана држави, коју је напустио.

Мађарска је одбила екстрадицију Груевског на захтев Северне Македоније за издржавање казне затвора од две године у случају македонског Специјалног тужилаштва «Тенк», односно набавке службеног мерцедеса.

Груевски борави у Будимпешти скоро годину дана, док македонско Тужилаштво за процесуирање организованог криминала и даље води страгу како је Груевску успео да напусти Северну Македонију и ко му је помогао у томе.

Танјуг

Тагови: ;