Шефица Изборне посматрачке мисије Европске уније Виола фон Крамон-Таубадел, оценила је да су одржани парламентарни избори на Косову «били добро вођени и транспарентни», али и «оптерећени неједнаким условима за надметање, као и застрашивањем и одсуством конкуренције у областима у којима живе косовски Срби».

Виола фон Крамон-Таубадел је представљајући прелиминарне налазе Изборне посматрачке мисије Европске уније у Приштини, навела да је кампања била живахна и конкурентна и омогућавала кандидатима да спроводе кампању слободно у највећем делу Косова.

По оцени мисије, изборни дан је протекао у реду, а посматрачи из ЕУ позитивно су оценили гласање и пребројавање.

Централна изборна комисија (ЦИК) је обезбедила транспарентност процеса тиме што је брзо објавила прелиминарне незваничне резултате за политичке субјекте, подељене по бирачким местима.

По запажању мисије, «окружење за кампању у областима у којима живе косовски Срби било је под сенком застрашивања, где су циљани кандидати и присталице партија које нису са Српском листом».

«Даље, неприкладно коришћење јавних ресурса и одсуство транспарентности у вези са финансирањем кампања резултирали су неједнаким условима за надметање широм Косова», навела је Фон Крамон-Таубаделова.

Према њеним речима, системске проблеме са изборним процесом који се понављају идентификовале су и раније изборне посматрачке мисије.

«На пример, заказивање ванредних избора у кратком временском року и нерегулисан период пре званичног почетка кампање, што је потребно решавати, како би се изборни процеси на Косову довели у потпуни склад са међународним стандардима за демократске изборе», додала је Фон Крамон-Таубаделова.

Указала је да ће скуп препорука које су представљене заједно са коначним извештајем мисије, «постати заиста смислене само када се озбиљно узму у разматрање у наредној Скупштини, а то треба да се уради што је пре могуће.»

Шеф делегације из Европског парламента Андреј Ковачев, рекао је да је «питање финансирања кампање област сталне забринутости које су покретале и раније изборне посматрачке мисије».

«Регулаторни оквир не обезбеђује транспарентност и интегритет и мора се ојачати у циљу борбе против корупције и гарантовања здраве демократије», навео је Ковачев.

На дан избора, ЕУ ЕОМ је распоредио 108 посматрача из 27 земаља чланица ЕУ и Норвешке и Швајцарске широм Косова.

ЕУ ЕОМ ће остати на Косову да прати процесе у Центру за пребројавање и резултате, као и разрешавање било каквих жалби и приговора, све до потврђивања коначних резултата.

Андрија Игић — РТС

Тагови: ; ; ;