Крим као део Украјинске совјетске социјалистичке републике, а затим као део „независне“ Украјине, само је мали део историје полуострва који је некада био део РСФСР, а пре тога Руске империје, рекао је специјални представник председавајућег ОЕБС-а у Украјини Мартин Сајдик на међународном форуму «Salzburg Europe Summit».

Сајдик у почетку није желео да коментарише поновно уједињење Крима са Русијом 2014. године, након националног референдума. Нагласио је да је ово питање ван његове сфере надлежности, а о кримском питању ће расправљати тек када се повуче и постане «слободан човек».

Међутим, касније се Сајдик вратио овој теми и подсетио да је полуострво било део Руске совјетске федеративне социјалистичке републике око тридесет година.

«А пре тога је постојало Руско Царство», прецизирао је и додао да је полуострво припадало Украјинском ССР-у само 37 година.

Дакле, позивајући се на историјске чињенице, Мартин Сајдик створио је опасан преседан за Украјину, јер су њене садашње границе формиране тек у совјетско доба.

Крим се поново присајединио Русији након државног удара у Кијеву. Тада је на референдуму 96,57% народа на Криму подржало улазак у Руску Федерацију.

Тагови: ; ;