Дописник Спутњика са границе: Турска није започела операцију у Сирији

Турске снаге почеле су да прелазе сиријску границу, јавила је агенција Блумберг позивајући се на изворе. Агенција није навела друге детаље о наводном почетку војне операције.

Дописник Спутњика са границе: Турска није започела операцију у Сирији

Међутим, дописник турског Спутњика са лица места тврди да турска војна возила нису прешла сиријску границу.

Убрзо након тога, турски званичници саопштили су новинарима да операција у Сирији није започела, иако су трупе и тешка опрема уклониле блок на делу граничног зида између две земље.

Дописник Спутњика је навео да Турска наставља војне припреме за операцију источно од Еуфрата. Већ два дана турске оружане снаге врше велико пребацивање снага на границу, до пункта Акчакале.

Турске оружане снаге јуче су током дана два пута упућивале војни конвој у регион Акчакале, на границу са Тел Абјадом.

Како наводи дописник Спутњика, у Акчакале је у ноћи између уторка и среде стигао додатни конвој са 130 јединица технике. Међу опремом су оклопни транспортери, тенкови, оклопна возила „Кобра“. Конвој је у условима повећаних мера безбедности стигао у Центар за привремени смештај избеглица у Акчакали.

Раније је саветник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана написао је да ће турске снаге, „заједно са Слободном сиријском армијом“, војном формацијом коју Дамаск сматра терористичком групом, „ускоро прећи турско-сиријску границу“.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је почетком октобра да би турска операција на северу Сирије, источно од Еуфрата, могла да крене ускоро. Он је додао да је њен циљ чишћење пограничне сиријске територије са Турском од снага самоодбране сиријских Курда, формирање зоне безбедности и распоређивање сиријских избеглица које се налазе у Турској.

Касније је Вашингтон саопштио да америчке снаге неће учествовати у војној операцији Турске на северу Сирије и да се неће налазити у зони операције.

Курдске Сиријске демократске снаге су 7. октобра саопштиле да су се америчке снаге повукле са границе са Турском на северу Сирије, прекршивши споразуме постигнуте са курдским савезницима. Касније је Вашингтон објавио да Сједињене Америчке Државе нису повукле све трупе из Сирије, већ да премештају снаге које се налазе на северу, при чему се ради о само 50 војника.

Присуство турских снага на граници Сирије, које тамо спроводе операцију против курдских снага, Дамаск је више пута назвао илегалним и позвао Анкару да повуче трупе.

Према речима портпарола председника Русије Дмитрија Пескова, Кремљ очекује да ће Турска у свим ситуацијама поштовати територијални интегритет Сирије.

 

Спутњик

Коментари: