Изјава Наталије Никонорове у вези са неуспехом Украјине да настави распоређивање на пилот локацијама

Оружане снаге Украјине не само да су спречиле обнављање процеса распоређивања снага и средстава у пилот подручјима, већ су отвориле и ватру из тешког митраљеза и малокалибарског оружја у правцу Петровскоје-Богдановка, угрожавајући живот и здравље представника Централне контролне комисије, чланова ОЕБС-а, као и представника медија.

Изјава Наталије Никонорове у вези са неуспехом Украјине да настави распоређивање на пилот локацијама

Данас у подне, у складу са распоредом који су договорили сви преговарачи у Минску, обе стране је требало да се појаве на положајима и испале белу ракету, што симболизује доступност додатних безбедносних гаранција и почетак процеса елиминисања пилот-локација. Обе републике су у потпуности испуниле све услове и потврдиле спремност за да повуку снаге у рејону Петровског у Донбасу.

Према договору о повлачењу снага, који је постигнут на састанку Контакт групе за Донбас, повлачење је требало да се врши синхронизовано и под надзором мисије ОЕБС-а током три дана. План је био да стране 12. октобра да обавесте мисију ОЕБС-а о завршетку повлачења снага.

Истовремено, украјинске власти покушавају да оправдају саботажу споразума, користећи апсурдни изговор у облику захтева за седмодневни режим прекида ватре, иако га они сами крше.

Један од могућих разлога за неуспех могла би бити неспособност новог руководства Украјине да успостави ред како у власти, тако и међу радикалним групама у украјинском друштву, што несумњиво утиче на испуњавање обавеза из Минска из споразума из Кијева. Без обзира на узрок саботаже, ови догађају угрожавају одржавање Самита Нормандијске четворке по кривици Кијева. Треба напоменути да Украјина не крије недостатак жеље за обнављањем распоређивања, што је један од главних услова за самит, попуњавајући медијски простор прилично искреним изјавама да Кијев неће испунити своје обавезе ни у области сигурности, ни у читавом склопу мера.

Сматрамо да ово понашање украјинских власти категорички неприхватљивим и позивамо земље гаранте споразума из Минска да изврше притисак на Кијев с циљем испуњења директних упутстава политичких саветника норманског формата и заједничких аранжмана Контакт групе и, довођења ствари у ред у самој украјинској политици и друштву, с обзиром на то да у условима неравнотеже коју сада посматрамо у украјинској држави потпуна примена обавеза Украјине према Минском споразуму од стране Украјине Гледам све више и више измиче.

Коментари: