Огласио се Кремљ поводом оптужби Њујорк Тајмса

Портпарол руског председника Дмитриј Песков назвао је чланак у Њујорк Тајмсу да „специјалне снаге ГРУ“ настоје да дестабилизују Европу као „злочиначки чин“.
Огласио се Кремљ поводом оптужби Њујорк Тајмса

Ни на који начин. Такве публикације су, рецимо, из категорије злочиначко штиво. Наравно, председник Путин је више пута рекао да је Москва заинтересована за изградњу добрих односа са Европом у целини и са европским земљама на билатералном нивоу. То је више пута речено и потврђено , рекао је Песков новинарима.

Њујорк Тајмс је раније објавио материјал о „јединици ГРУ 29155“, која, према медијским извештајима, стоји иза тровања Сергеја и Јулије Скрипаљ у Солсберију и покушаја државног удара у Црној Гори у јесен 2016. године.

Истовремено, аутори чланка тврде да чак и остали запослени у Главној обавештајној управи не знају за „тајно“ одељење.
Руски сенатор Алексеј Пушков, коментаришући објаву америчких новинара, назвао је то „сценаријем лошег холивудског трилера“.

Генерал-мајор Сергеј Липовои је заузврат упоредио чланак Њујорк Тајмса са погоршањем времена у јесен.

Иначе је немогуће коментарисати ову глупост. Очито је да су стабилност и предвидивост у руско-европским односима корисни Русији. <…> Све је то на савести Сједињених Држава, а оне се не ограничавају на Европу и стварају жаришта напетости на Блиском Истоку и Азији „, рекао је РИА Новости.

Ово није први пут да су западни медији најавили присуство руских специјалних служби у Европи.

Тако су се пре месец дана у норвешким публикацијама појавили чланци о „тактичким групама војног особља из Русије“, који су наводно вршили извиђање норвешке инфраструктуре, тамо распоредили техничке системе за надгледање и сензорске платформе.

Новинари су се позивали на сопствене стране изворе и податке добијене укључујући америчке извиђачке авионе.
Руска амбасада у Ослу назвала је такве публикације „грубом провокацијом“ и „неспретним покушајем“ да оправдају повећање норвешких одбрамбених трошкова.

https://ria.ru

Коментари: