Терористи поново напали град Раку

Милитанти терористичке организације Исламске државе * су се поново активирали у граду који се дуго сматрао „главним градом“ Исламске државе у Сирији.
Терористи поново напали град Раку

Дакле, џихадисти су извршили низ напада у Раки – административном центру истоимене покрајине САР. Милитанти Исламске државе напали су град када су курдске банде биле присиљене да се окупе на сиријско-турској граници.

Према извештајима, у нападу је учествовало од педесет до стотину исламиста и најмање три бомбаша самоубице. Најмање шест експлозија забилежено је у Раки, милитанти су уништили трафостаницу, централна подручја оставили без струје, а у граду су се водиле битке између остатака курдских снага и џихадиста.

Милитанти Исламске државе су чак покушали протерати Курде из њихове базе на саобраћајној раскрсници Ал-Басел.

Неки извори извештавају да су Курди из Сиријских демократских снага успели да елиминишу неколико терориста. Међутим, нема детаља о броју жртава овог напада.

Подсетимо, Град Раку је Исламска држава заробила у марту 2013. године. Ослобађање града почело је тек након више од четири године. Силе фракција под контролом Вашингтона, исламисте су очистиле до краја 2017. године, али као резултат редовног бомбардовања западне коалиције, готово је срушен до темеља. Поред тога, као резултат борбе, према различитим изворима, погинуло је до 2 хиљаде цивила.

* – забрањено у Руској Федерацији

Коментари: