Бугарска влада освојила је одлуку којом се постављају «црвене линије» за преговоре Северне Македоније са ЕУ, јављају медији у Скопљу и Софији. Тражи се да Скопље одустане од термина «македонски језик».

Влада Бугарске усвојила је документ којим се дефинишу услови за преговоре Северне Македоније са Европском унијом, укључујући и жељу Софије да Скопље престане да користи термин македонски језик.

Истовремено, бугарска влада подржала је почетак преговора Северне Македоније и Албаније са ЕУ, наводећи да би раздвајање та два случаја представљало подривање стабилности у региону.

У вези с језиком, да се користи фраза – званични језик Републике Северне Македоније, а да се, уколико је неопходно, уз термин македонски језик сваки пут дода и објашњење – у сагласности са Уставом Републике Северне Македоније, наводи се у тексту који је објавио бугарски дневник Труд.

Дневник објашњава и да је став бугарске владе да је уставни језик у Северној Македонији у ствари производ еволуције бугарског језика и дијалеката тог језика.

Бугарска је тражила и да се из уџбеника избаце формулације попут «бугарски фашистички окупатор», као и да се рехабилитују «све жртве комунизма».

ИЗВОР:РТС, ПЛУСИНФО, ТРУД

Тагови: ; ;