Паклени план Љбина Куртија: Шта садржи програм од 100 тачака лидера Самооопредељења?

Датум публикације: 10 10 2019, 09:37

Победник недељних избора на Косову Самооопредељење Аљбина Куртија има документ од 100 тачака под називом „Програмски принципи и приоритети покрета Самоопредељење!” које, како је наведено, уједињују промену тзв. Косова.

Први одељак, односно “Државотворност и друштвено-економски развој” даје на увид да су два главна приоритета тог покрета државотворност и друштвено-економски развој, односно да се залажу за сувереност државе, економски развој земље и добробит грађана, да државотворност виде као субјективност, демократију, правосуђе и грађанство, а да друштвено-економски развој виде као повећање производних капацитета и што праведнију расподелу богатства у функцији повећања благостања.

“Основни предуслов реализације овог политичко-економског пројекта остаје суверена република, наглашено је у том документу, а преноси портал «Косово онлајн».

ДРЖАВОТВОРНОСТ

Покрет Самоопредељење се залаже за ограничење Устава тзв. Косова као државе Албанаца и свих грађана Косова и за повратак националних албанских симбола за државу Косово, пише у тачки 5. одељка “Државотворност”

Већ у наредној тачки наведено је да се Самоопредељење залаже за промену делова Устава Косова који ограничавају суверенитет Косова, укључујући и одбацивање Ахтисаријевог плана који дели територију, институције и културу по етничком кључу, уједно одржавајући у животу међународну владавину над Косовом.

Они у тачки 7. констатују да уместо да изражава вољу албанског народа за националним уједињењем, Устав самопрокламованог Косова је негира, те да зато сматрају да су чланови 1.1 и 1.3 Устава тзв, Косова међусобно опречни и залажу се за избацивање члана 1.3 који спречава право Косова да се уједини са неком другом државом, односно са Албанијом.

Поштовање права на самоопредељење народа је признавање и прихватање политичке слободе народа, наводе они у тачки 11. одељка “Државотворност”.

ПРАВОСУЂЕ

У одељку “Правосуђе” они наводе да је оно основни елемент државе, а у тачки 25. тог одељка наводе да ће се залагати за то да правосуђе има у виду 11 важних поља деловања, а та тачка 11 гласи “сарадња јавних личности, или приватних лица, са Србијом у циљу наношења штете Косову у прошлости”.

Осталих 10 тачака која су, како кажу, до данас биле непрестано занемариване су владавина права, ратни злочини, расветљавање судбине несталих, паралелне структуре Србије, процедуре продаје друштвених и јавних предузећа, као и природних богатстава Косова, порекло богатства политичара и особа из јавног живота, корупција на локалном нивоу, као и она на међународном која је почињена на Косову, рганизовани политички и економски цриминал, шверц робе, Активност тајних служби “

ГРАЂАНСТВО

Косово треба да има и спољно самоопредељење, наводи Самоопредељење у свом програмском документу, а оно, како даље пише, обухвата право Косова да се уједини са Албанијом путем двостраних референдума и мировних споразума.

ИНТЕГРИТЕТ ТЕРИТОРИЈЕ

Ситуација у северном делу Косова која је настала услед директних интервенисања Србије, путем њених паралелних структура, резултат је нефункционалности државе, пише у тачки 34. одељка “Интегритет територије”. Због тога се Самоопредељење у том смислу залаже за онемогућавање функционисања тих структура у било ком делу Косова. На северним граничним тачкама 1 и 31 морају се успоставити полиција и царина тзв. Косова, прецизирају у том програмском документу.

Залажемо за враћање свих протераних Албанаца у своје куће и на своја имања на северу, пише већ у наредној тачки тог одељка.

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА

У потпуности ћемо ревидирати досадашњи процес децентрализације, наводе у тачки 39. одељка “Децентрализација”, јер је, како кажу, Косову потребна децентрализација без етничких подела која у фокусу има грађанина Косова, а не Ахтисарија.

СПОЉНА ПОЛИТИКА

Залажемо се да имамо једну спољну јединствену политику са Албанијом и да заједно делујемо за заједничке циљеве нације, у тачки 42. одељка “Спољна политика”.

Самоопредељење се залаже за јасно разликовање односа са државама и народима који поштују вољу сувереног народа Косова насупрот државама и народима који га не поштују, пише већ у наредној тачки тог одељка.

А залажу се и за различита ограничавања дипломатског присуства и делања на територији државе Косово оних држава које се отворено изјашњавају против суверене егзистенције народа и Косова.

Залажемо се за војску која ће бити гарант територијалне целовитости земље, тако да служи одрживом миру, наводе у тачки 45. тог одељка.

ПРОИЗВОДЊА И ИНДУСТРИЈА

Јасно наглавају да су против приватизације пре него што се укине колонизација, јер су друштвена и јавна имовина Косова насилно пренешене на јавну и друштвену имовину Србије кроз колонизујуће законе деведесетих.

Такође, Самоопредељење наглашава да се залаже за повезивање енергетског система Косова са оним у Албанији. «Хидроенергетски капацитети Албаније и термоенергетски Косова, представљају велики енергетски капацитет који ће служити свим грађанима», наводи тај покрет у свом документу.

ФИСКАЛНА ПОЛИТИКА

Сматрамо да приближавање пореског система са Албанијом доприноси развоју привреда две земље. Посвећени смо интеграцији два фискална система у једну пореску и царинску област, пише Самоопредељење у тачки 73. одељка “Фискална политика”

КУЛТУРА

«Покрет Самоопредељење је против свих политичких тенденција за физичким раздвајањем наше културне баштине од остатка Косова, као и против његове узурпације од стране Србије», јасно је наведено у тачки 96. одељка “Култура”.

Посвећени смо афирмацији националне културе Албанаца, пише већ у наредној тачки тог одељка.

СПОРТ

Такође се залажемо за уједињење спортских лига Косова са онима у Албанији, наводи Самоопредељење у свом програмском документу у тачки 100, одељка “Спорт”, јер ће, како кажу, на овај начин, косовски спортисти бити изложени јачој конкуренцији која би развила њихове конкурентске вештине.

http://www.novosti.rs

Тагови: ; ;


Важно
Важно

Амерички председник Доналд Трамп потписао је уредбу о санкцијама против Турске у вези с њеном

Важно

Сиријске Владине снаге почеле су са пребацивањем снага на север земље, где је у току

Важно

Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са специјалним изаслаником америчког председника Доналда Трампа

Важно

У рејону Луковске бање код Куршумлије полицијска патрола је, непосредно уз административну линију са Косовом

Важно

Гласање на ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији почело је јутрос у седам сати. У

Важно

Екипа првог програма Радио Београда приведена је данас у косовску полицију у јужном делу Косовске

Чланак

Белгија је трећи пут од шпанског Врховног суда примила европски налог за хапшење бившег каталонског

Чланак

Иако би према правилима ЕУ нова Европска комисија требало да преузме дужност 1. новембра, сада

Чланак

Одлука Грчке православне цркве да цариградском патријарху Вартоломеју призна право да одобрава аутокефалност црквама је

видео

У Шпанији други дан трају протести због пресуде каталонским званичницима који су организовали недозвољени референдум

Чланак

Лидер партије "Грузијског сна" Иванишвили омета развојни програм луке Анаклја, који би Сједињене Државе могле

Чланак

Навијачи Грчке су синоћ пола сата после поноћи с палицама и пиштољима опколили хотел у