Данас су западни медији критиковали Доналда Трампа што је дозволио да турске снаге започну војну операцију против курдских јединица у Сирији. Трамп себи приписује победу, али је као и у Венецуели победила Русија.

Од повлачења америчких трупа из Сирије највећу корист имаће Русија

Либерални медији огорчени су пристанком Доналда Трампа на војну операцију Турске на истоку Сирије.Си-Ен-Ен иронично пише да ће Трамп, без обзира на резултат повлачења америчких трупа, прогласити победу.

«Чак и ако се одлазак председника Доналда Трампа са североистока Сирије претвори у хуманитарну и геополитичку катастрофу, што многи предвиђају, он ће то и даље сматрати победом,»- наводи се у материјалу.

Повлачење трупа, захваљујући којем је Турска успела напасти курдске снаге, «пролити крв с Американцима у борби против ИСИЛ-а (организација забрањена у Русији)», Си-Ен-Ен сматра типичним потезом Трампове политике под називом «Америка изнад свега».

«Он (Трамп — прим.аут Цариград) верује својим инстинктима, ако за сву потенцијалну штету репутацији земље — посебно ако се Курди нађу у крвавом купатилу — то може донети политичке дивиденде.»

У недавној изјави, шеф Беле куће још једном је оправдао одлуку о повлачењу трупа са турско-сиријске границе, рекавши да ће се САД «морати извући из овог бесконачног рата».

Међутим, упркос Трамповим покушајима да себи припише победу, Русија ће победити, упозорава колумниста Си-Ен-Ен-а Фредерик Плеитген.

«Иако Русија и Турска подржавају зараћене стране у сиријском грађанском рату, Русија би свакако поздравила потпуно повлачење САД-а из Сирије, јер би то Москви дало још више полуге — не само у обликовању будућности Сирије, већ и целог Блиског Истока»-наводи он.

За разлику од Сједињених Држава и Турске, Русија има војно-дипломатску предност. Има војне базе, ваздухопловне снаге и «радну снагу» у Сирији. Поред тога, Москва је у контакту са свим странама у сукобу.

„Можда је сада тренутак за Русију. Москва има утицај на Анкару, Дамаск и Курде “, пише Плеитген.

«Путин може да спречи велики крвави масакр» турских снага против курдских милициј»а , наставља он.

Министар спољних послова Сергеј Лавров већ се обратио Курдима, а они су већ одговорили да се надају да ће Русија умањити напетост.

Конгрес је забринут и због Трампове одлуке да евакуишу америчке трупе из Сирије и забринут је због све већег утицаја Русије.

«Од наглог повлачења америчких трупа из Сирије имаће користи само Русија, Иран и Асадов режим,»-навео је на свом твитер налогу сенатор Мич Маконел.

Путин је надмашио Трампа у Венецуели

Док амерички новинари и сенатори «линчују» Трампа за Сирију, ауторитативна публикација Форинџ Полис забринута је за јачање Русије у америчком «дворишту».

„Упркос америчким санкцијама против венецуеланске државне нафтне компаније (ПДВСА), њена нафта се и даље продаје на светским тржиштима. Главни посредник у извозу је Росњефт, који прихвата венецуеланску нафту у облику отплате зајма (Венецуела Русији — прим.аут Цариград) “, каже се у аналитичком чланку.

Путин «игра водећу улогу» у одржавању Мадура на власти. Форинџ Полис верује да ако САД не ревидирају своју стратегију, венецуелански председник може дуго остати на власти.

«Роснефт ”је постао главни трговачки партнер ПДВСА. Од августа до октобра, удео руске компаније у извозу венецуеланске нафте повећао се са 40 на 66 процената. Због продаје нафте Русији, Венецуела је смањила свој дуг на 1,1 милијарду долара и до почетка 2020. може то у потпуности отплатити.

Русија такође повећава не само своје економско, већ и војно присуство.

«Присуство Русије у Венецуели, која је најзначајнија на западној хемисфери од ракетне кризе на Куби, наставиће се дуго након што Венецуела плати своје дугове», каже Рајан Берг, аналитичар из америчког Ентерпрајс Института.

У прилог војном јачању Русије, Берг наводи следеће чињенице: 1) договор о могућности да руска морнарица уђе у луке Венецуеле, 2) намеру да се поставе крстареће ракете као одговор на повлачење САД-а из ИНФ-а, 3) повећање руског војног особља у Венецуели након посете Мадура у септембру У Москву.

Тако је Русија у стању да помогне Венецуели да заобиђе америчке нафтне санкције и спречи поморску блокаду од стране Сједињених Држава.

Камран Гасанов/Цариград

 

Тагови: ; ;