Највећи безбедносни изазов за Србију, осим покушаја стварања «Велике Албаније»,  јесте идеологија по којој Срби треба да живе само у Србији, а сви други могу да живе, али без права на политичко промишљање.

фото: Министарство одбране

Говорећи о изазовима националне безбедности ово је у среду рекао министар одбране Александар Вулин. Он је рекао и да Србија као највећу претњу безбедности доживљава свако угрожавање права и ремећење мира српског народа у земљама региона

Безбедносни изазов за Републику Србију је свако узнемиравање начина живота Срба без обзира где они живе, покушај мењања Дејтонског споразума, укидања Републике Српске или свако умањивање њене надлежности, значаја — безбедносни је изазов за Републику Србију. Укидање могућности Србима да у Црној Гори пишу својим писмом, говоре својим језиком, укидање права Србима да имају своју цркву, или покушај враћања усташке идеологије, негирања јасеновачког геноцида — све су то изазови за Републику Србију — истакао је министар Вулин на Конференцији о националној безбедности Србије, чији је организатор организација «Национална авангарда»додајући да сваки сукоб који из тога може произаћи је безбедносни изазов за Републику Србију.

Као што је рекао председник Вучић, “олуја” и Јасеновац се више никада неће поновити, не зато што то неко неће, већ зато што то Србија не да. Сама идеја коју нови наводни изборни победник на Косову, господин Курти, који каже да ће правити власт без легитимних представника Срба, већ приватних Срба, који, како смо кроз историју научили увек могу да се нађу, је безбедносни изазов за Србију. Шта ће из те одлуке произаћи по квалитет Срба који живе на простору Косова и Метихије? — нагласио је министар Вулин додајући да је и покушај учлањења у UNESCO, такође безбедносна претња као потреба да се укине право Србима на историју и доказ о њиховом постојању на том простору.

фото: Министарство одбране

Према његовим речима, такође, када помислимо да је негирање само политички хир и удварање бирачком телу у Републици Хрватској, треба да се осврнемо и запитамо да — ако није било Јасеновца и ако Срби нису ту одувек, онда је њихова побуна и њихова борба сасвим нелегитима?

А онда је “олуја” “бљесак” и све остало потпуно нелегитиман начин политике и са правом су протерали оне који су ту дошли пре вероватно десетак или 50 година. Не пратимо, као Срби, те трагове времену, потцењујемо их, јер помислимо да све што није тенк и авион — није ни безбедносна претња и да све што није наоружана војска, није безбедносна претња — нагласио је министар Вулин додајући и да приче о УНЕСКУ и Јасеновцу могу да запрете нашем начину живота у Београду јер воде ка уништењу и чишћењу Срба од њиховог начина живота, до самог њиховог постојања и опстанка, па се онда пренесе и на наше животе који не могу да се спроводе мирно, уколико припадници нашег народа негде страдају и пате.

фото: Министарство одбране

Учесници конференције — стручњаци за одбрану и безбедност — сложили су се да је Србија сигурна земља, али да време у коме живимо захтева највећу могућу будност и оспособљеност сектора безбедности.


НебојшаСтефановић(фото:Лола Ђорђевић)

Министар полиције Небојша Стефановић навео је да је цео сектор безбедности јединствен у ставу да грађанима обезбеди мир и примену закона.

— Одлучни смо да не дозволимо да било које дете у Србији буде мета или жртва нарко-трафикинга — рекао је Стефановић и сажео резултате борбе против криминала у претходном периоду.

— Заплењено је од почетка године чак 5,4 тоне наркотика, што је својеврсни рекорд. У међународним акцијама, у којима је српска полиција сарађивала са колегама из Европе и света, ове године одузето је 1,8 тона кокаина, 140 килограма марихуане, 1,4 килограма хероина..

 

 

Тагови: ; ; ;