Линта: У Хрватској нема спремности за суочавање са усташком прошлошћу

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта сматра да нови србомрзачки графити у Румину код Сиња и у Сплиту потврђују неспорну чињеницу да у Хрватској нема спремности за суочавање са усташком прошлошћу и да ће усташке снаге све јаче да раде на рехабилитацији НДХ.

Линта је подсетио да се у Сплиту и широм Хрватске редовно појављују усташки симболи као што су слово „У“, „За дом спремни“, усташка шаховница са почетним белим пољем и поруке бесне мржње „Србе на врбе“, „Убиј Србина“, „Мрзим школу и Србе“, „Максови месари“, „Ој Хрватска мати Србе ћемо клати“ и многе друге.

„У читавој Хрватској постоје на десетине хиљада усташких симбола и порука мржње према Србима и свему што је српско. Јасно је да надлежне инситуције не чине ништа да се казне организатори и починиоци наведених србомрзачких појава“ –  истакао је Линта.

Према његовим речима, у Хрватској ће и наредних година усташке снаге све јаче и безобзирније да раде на потпуној рехабилитацији усташтва и геноцидне НДХ због чега ће се наставити са исписивањем на хиљаде усташких графита и порука мржње према тамошњим преосталим Србима.

Линта је нагласио да ће Хрватска још дуго година бити држава у којој влада атмосфера мржње и нетрпељивости према Србима и држава у којој Срби не могу да остваре основна људска и национална права, саопштено је из Савеза Срба из региона.

„С друге стране, западни центри моћи и даље ће ћутати на све што се дешава у Хрватској из геополитчких разлога. Због тога је потребно да Министарство спољних послова ради редовне извештаје о стању људских права Срба у Хрватској и другим државама региона и да их шаље на што више адреса у међународној заједници“ – навео је Линта.