Председник Русије Владимир Путин стигао је у државну посету Ријаду, где се састао са краљем Саудијске Арабије Салманом бин Абдел Азизом ел Саудом у краљевској палати Јамама.

Путин је на почетку састанка саопштио да током посете Саудијској Арабији планира да разговара о основним аспектима билатералне сарадње и размени мишљења о међународним питањима, а такође је напоменуо да цени допринос краља Саудијске Арабије у унапређењу многостране сарадње.

Путин је подсетио да ће Саудијска Арабија следеће године председавати самитом Г20, играјући важну улогу у решавању кључних питања глобалне економије.

„На самиту у Осаки имао сам веома користан разговор са престолонаследником Мухамедом бин Салманом ел Саудом са којим сам се договорио о продуживању споразума у формату ОПЕК+ у циљу стабилизације глобалног тржишта нафте“, објаснио је руски лидер.

Руски председник рекао је да координацију Москве и Ријада посматра као неопходан елемент за осигурање безбедности на Блиском истоку и Северној Африци.

„Сматрамо да је руско-саудијска координација неопходан елемент за осигурање безбедности на Блиском истоку и Северној Африци. Уверен сам да је без учешћа ваше земље мало вероватно да се може постићи праведно и трајно решење свих регионалних проблема“, оценио је Путин на преговорима са краљем Саудијске Арабије.

Путин је изразио наду да ће његова посета краљевини дати нови подстицај сарадњи двеју земаља.

„Припремили смо веома чврст пакет заједничких докумената који би требало да буде реализован касније, а током посете потписан“, нагласио је Путин.

Путин је истакао раст трговинске размене двеју земаља и ефикасан рад међувладине комисије. Такође је указао на стварање руско-саудијског економског савета, у чијем саставу су представници крупног бизниса двеју земаља.

Након преговора председника Русије и краља Саудијске Арабије, потписано је више од 20 докумената, међу којима и повеља о дугорочној сарадњи земаља-произвођача нафте.

Такође је потписана изјава о намерама између „Роскосмоса“ и Саудијске комисије за свемир о сарадњи у области финансирања космонаутике и глобалног навигационог сателитског система ГЛОНАСС.

Осим тога, потписан је руско-саудијски програм стратешке сарадње на високом нивоу и протокол између министарства енергетике двеју земаља о сарадњи у области енергетике.

Москва и Ријад потписали су и споразум између влада о међусобном успостављању трговинских представништава.

Спутник

Тагови: ;