Британски премијер Борис Џонсон рекао је министрима из своје владе да постоји шанса да се постигне договор о новом споразуму о Брегзиту са Европском унијом.

Портпарол британског премијера навео је да су преостала нерешена питања у постизању договора, а да су разговори са северноирском Демократском унионистичком партијом у току, пренео је Ројтерс.

«Премијер је обавестио кабинет о напретку у текућим разговорима о Брегзиту, додавши да постоји шанса да се осигура добар посао, али још нисмо то постигли, има отворених питања», рекао је Џонсонов портпарол.

Раније данас британски секретар за Брегзит Стивен Баркли нагласио је да би Џонсон могао да пошаље писмо којим би затражио од Брисела ново одлагање датума изласка Уједињеног Краљевства из ЕУ, уколико се споразум не закључи до 19. октобра.

«Влада ће се повиновати закону који налаже да премијер пошаље писмо у Брисел којим би затражио ново одлагање изласка земље из ЕУ», напоменуо је Баркли, преноси Градијан.

Закон усвојен на иницајтиву посланика који се противе Брегзиту без споразума захтева да премијер затражи од Брисела продужење члана 50 и после 31. октобра уколико се споразум не закључи до суботе.

Неки од од министара су навели да би влада могла да пошаље друго писмо у Брисел којим би се званичници ЕУ обавестили да игноришу прво о продужењу Брегзита.

Баркли тврди да није упознат да такав план постоји.

РТС, GUARDIAN.CO.UK, ТАНЈУГ

Тагови: ;