Споменик Ђерђу Кастриоту Скендербегу откривен је јуче у селу Затријепчу у најмлађој црногорској општини Тузи, на платоу испред школе која носи његово име.

Tanjug / Филип Краинчанић

У Затријепчу се окупио велики број мјештана, али и гостију који су присуствовали овој свечаности, на којој су се вијориле албанске и америчке заставе.

Током свог говора, предсједник Општине Тузи Ник Ђељошај захвалио је гостима, а посебно дијаспори, без чије подршке овај пројекат не би био реализован.

Средства за подизање споменика обезбиједила је Фондација „Триесхи“ из Њујорка, а за одржавање споменика биће задужена ОШ „Ђерђ Кастриоти Скендербег“.

Скендербег је био средњовјековни племић из феудалне породице Кастриота, која је од средине 14. до средине 15. вијека контролисала дјелове данашње централне Албаније и источне Македоније.

За албански народ, како кажу, он је основна личност кроз коју се представља и као такав наставља да инспирише и доживљава се као симбол свих времена.

Поводом подизања споменика Ђерђу Кастриотију у Црној Гори се и данас воде полемике да ли је он био Албанац или Србин. Према чувеном британском историчару Едварду Гибону, Кастриоти воде поријекло од старог српског братства Браниловица (Бранила) из Зете.

Претходно је споменик овој историјској личности подигнут и у Улцињу, најјужнијој црногорској општини, коју такође већински насељавају Албанци.

Пише 

Тагови: ; ;