РПЦ: Престаћемо да помињемо поглавара Грчке цркве уколико призна украјинске расколнике

Руска православна црква ће престати да помиње поглавара Грчке православне цркве, архиепископа Јеронима, у диптиху РПЦ, уколико он за време литургије буде помињао поглавара украјинских расколника, рекао је портпарол РПЦ Владимир Легојда.

„Свети Синод Руске православне цркве овластио је Светог патријарха московског и целе Русије Кирила да прекине да помиње архиепископа атинског и целе Грчке у диптиху, уколико поглавар Грчке цркве током богослужења почне да помиње вођу једне од украјинских расколничких група, или уколико предузме нешто што би сведочило о његовом признавању украјинског црквеног раскола“, рекао је Легојда, цитирајући одлуку Синода.

Он је додао да ће РПЦ одржати молитвени контакт са свим епископима и свештеницима Грчке православне цркве који не признају украјинске расколнике.

„Ценимо молитвено општење са нашом браћом из Грчке православне цркве и наставићемо да одржавамо са њима живу молитвену, канонску и евхаристијску везу преко свих тих архипастира и пастира, који су већ иступили или ће иступити против признања украјинског раскола, који се неће окаљати служећи се расколничким лажним хијерарсима, него ће служити као пример хришћанске храбрости и чврстог залагања за веру Христову“, истакао је Легојда.

Сабор Грчке православне цркве је 12. октобра признао право цариградском патријарху Вартоломеју да одобрава аутокефалност. Сабор је, такође, архиепископу атинском и целе Грчке Јерониму дао право да „настави да се бави питањем признавања цркве Украјине“.

Према речима извора, одлука архијерејског сабора само понавља одлуке Сталног синода Грчке православне цркве, а тврдње о коначном признању аутокефалности православне цркве Украјине нису истините и представљају политичке игре.